NAKON SOJE

Ovo je jedna od najzdravijih namirnica

Vlakna pomažu da se glukoza sporo otpušta pa je dobra za osećaj sitosti, odnosno za sprečavanje prejedanja

Leća je veoma zdrava. Printscreen

A. O.

20.2.2023

Leća je, nakon soje, namirnica sa najvećim udjelom bjelančevina, zbog čega ima važnu ulogu u ishrani. Ova mahunarka ima mnogo vlakana i folne kiseline, što je zapravo odlično za srce, mozak i zdravu probavu.

Osim toga, leća sadrži polifenole proantocijanine i katehine, koji pružaju ćelijama antioksidativnu zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima.

Vlakna pomažu da se glukoza sporo otpušta pa je dobra za osećaj sitosti, odnosno za sprečavanje prejedanja. Također može poboljšati vaš metabolizam i može smanjiti masne naslage sa kojima muku mučite, pogotovo oko stomaka.

Jedna šoljica kuhane leće ima oko 230 kalorija te je među najboljim biljnim izvorima gvožđa, ali i magnezijuma, kalijuma, cinka, kalcijuma i bakra. Ako ne jedete često mahunarke, počnite sa malim porcijama kako biste izbjegli nadutost.

Između smeđe, zelene, crvene i žute leće nema velike razlike u sastavu nutrijenata, razlikuju se u sastavu pojedinih biološki aktivnih komponenti. Sve vrste leće sadrže polifenole, fitosterole i saponine, koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.