ISTRAŽIVANJA

Svjetlost može uništiti bakterije u prostorijama

Ispitanici koji su učestvovali u ovom eksperimentu i boravili određeni vremenski period u mračnoj sobi, bili su skloniji respiratornim problemima

Može pomoći u smanjenju respiratornih poteškoća. The Click Community

Z. K.

16.2.2023

Svjetlost, koju tokom dana puštate u svoj dom, može ubiti bakterije koje se nalaze u prostorijama, i samim tim vam može pomoći u smanjenju respiratornih poteškoća, piše magazin Science Daily.

Istraživanje koje je na Univerzitetu u Oregonu sproveo tim, na čelu s dr. Ašanom Fahimipourom, pokazalo je da postoji povezanost između izloženosti svjetlu i broju bakterija u prašini.

Naime, istraživači su tri sobe izložili različitim uvjetima. Jedna soba je bila u potpunom mraku, druga je bila izložena sunčevoj svjetlosti, a treća ultraljubičastim zracima.

Mračna soba je nakon 90 dana bila najprikladnija za život i razvoj bakterija, te ih je u njoj bilo 12 posto više dok je u prostorijama izloženim sunčevim i UV zracima bilo održivo 6,8, odnosno 6,1 posto bakterija.

Pored ovoga, ispitanici koji su također učestvovali u ovom eksperimentu i boravili određeni vremenski period u mračnoj sobi, bili su skloniji respiratornim problemima.

Kako članovi tima navode, tome su doprinijele upravo bakterije koje su se stvorile zbog uvjeta kojima je soba bila izložena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.