MOĆ PRIRODE

Ovaj čaj poboljšava rad jetre i ubrzava mršavljenje

Sadrži svojstva koja vam pomažu da izbacite višak vode

Čaj može ublažiti stres i poboljšati san. Printscreen/Instagram

E. Ag.

10.2.2023

Kada razmišljamo o pijuckanju biljnog čaja, obično prizivamo opuštajuće misli. Mnoga istraživanja pokazuju da potopljeno bilje može ublažiti stres i poboljšati san. Ali neki čajevi imaju dodatnu moć. Među njima je i čaj od maslačka koji je pun fitonutrijenata, za jak imuni sistem. Ako ove godine za ciljeve imate gubitak kilograma i optimalno zdravlje, čaj od korijena maslačka savršen je saveznik.

Dok ova biljka može da bude najgora noćna mora vrtlara, najnoviji wellness trend otkriva da maslačak donosi zdravstvene blagodati. Možda nije najljepše cvijeće, ali može da učini čuda za vaše tijelo. Izrađuje se od infuzije lišća biljke ili pečenog korijena maslačka. Obje opcije su sigurne za konzumaciju i imaju različite zdravstvene prednosti.

Ova travka već neko vrijeme koristi se u narodnoj medicini, naprimjer za borbu protiv upala i nadutosti, kao pomoć pri radu jetre i mršavljenju. Zbog svog gorkog ukusa čaj od maslačka često se koristi kao zamjena za kafu bez kofeina.

Korijen maslačka sadrži svojstva koja vam pomažu da izgubite višak vode kako biste izgledali i osjećali se najbolje. Čaj od korijena maslačka može da pomogne u izbacivanju viška vode i već prvi dan ćete primijetiti razliku.

Alternativna medicina

Prema riječima stručnjaka, čaj od maslačka tradicionalno se koristi u alternativnoj medicini.

Čaj od maslačka priprema se od korijena i/ili lišća. Obično se korijen koristi za liječenje problema s jetrom i žučnom kesom, a lišće se koristi kao diuretik.

Lišće maslačka također se često jede kao zelena salata i kuhano povrće. Kafa od maslačka napravljena od prženog korijena maslačka je „superhrana“ za koju se kaže da ima ukus poput kafe, ali ima slične zdravstvene prednosti kao čaj od maslačka.

Prednosti čaja od maslačka: mršavljenje, nadutost i kontrola apetita

Korejska studija pokazala je da maslačak može pomoći pri mršavljenju, jer inhibira enzim koji se oslobađa tokom varenja i koji razgrađuje masnoću.

Otapajući masnoću, korijen biljke maslačka također može da pomogne u uklanjanju viška kilograma, čak pomaže kod nadutosti i ima detoksikacijska svojstva. Dodatne prednosti korijena maslačka za mršavljenje mogu da vam pomognu na vašem putu mršavljenja.

Također, poznato je da maslačak djeluje kao diuretik, što može pomoći u smanjenju vode i nadutosti. Jedna studija je pokazala povećano izlučivanje mokraće nakon samo dvije šolje čaja od maslačka.

U prošlosti se koristio i za poboljšanje apetita, ublažavanje manjih probavnih tegoba i zatvor.

Dokazano pozitivno djelovanje. Printscreen/Instagram

Optimizira rad jetre

Flavonoidi u čaju od korijena maslačka (zemljani, gorko-slatki biljni napitak) razgrađuju masne naslage i liječe oštećene ćelije u jetri. To poboljšava sposobnost tijela da prerađuje toksine i sagorijeva masnoće kao gorivo. Svi ti učinci pospješuju rezultate osoba na dijeti, do 30 posto brže od onih koji ga ne piju.

Polifenoli u čaju djeluju protiv taloženja masti

Ispijanje čaja od maslačka može da spriječi prekomjerno uživanje poput lijeka za mršavljenje, zaključuju korejski istraživači. Za to su zaslužni polifenoli koje sadrži maslačak. Ova biljna jedinjenja blokiraju djelovanje enzima potrebnog za razgradnju masti tokom varenja, sprečavajući apsorpciju do 25 posto unesene masti.

Olakšano varenje

Iako za to nema konkretnih dokaza, vjeruje se da maslačak nerijetko olakšava varenje. Maslačak se koristi za poboljšanje apetita, ublažavanje manjih probavnih tegoba i zatvor.


Poznato je da maslačak djeluje kao diuretik,. Printscreen/Instagram

Prirodni diuretik za uklanjanje vode

Korijen maslačka ima prirodna diuretička svojstva koja mogu da pomognu u izbacivanju viška vode povećanjem proizvodnje urina.

Maslačak je diuretik i može da potakne vašu bešiku da poveća izlučivanje mokraće kako bi lakše izbacili višak vode. Povećano izlučivanje urina znači trenutno oslobađanje od viška vode i nadutosti.

Biljka maslačak sadrži fitonutrijente koji stimulišu vašu bešiku. Istraživanje djelotvornosti čaja od maslačka pokazalo je da su čak dvije šolje dovoljne da povećaju lučenje mokraće, a da pritom ne povećaju njenu učestalost.

Potičući bešiku da otpušta više urina, moći ćete da izbacite višak vode.

Za razliku od diuretika koji se izdaju na recept, kada pijete čaj od maslačka, nećete morati da koristite nikakve dodatke ishrani.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.