NESANICA

Može vam pokvariti san: Ovu hranu nemojte jesti prije spavanja

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da su slatkiši povezani sa problemima sa spavanjem

Ukoliko želite da vaš san bude kvalitetan, obratite pažnju šta uvečer unosite u organizam. Ilustracija

A. Č.

12.4.2022

Nesanica je postala čest problem današnjice, a mnogi ljudi ne znaju kako da je riješe. Ukoliko želite da vaš san bude kvalitetan, obratite pažnju šta uvečer unosite u organizam.

Nutricionista Kim Lavic otkriva da bi trebalo da se odreknete slatkiša prije nego što odete na spavanje.

- Ako želite bolje da spavate, hrana broj jedan koju bi trebalo da zaobiđete, jesu slatkiši. Oni imaju veoma visok sadržaj šećera i u osnovi ne nude nutritivnu vrijednost koja može da se iskoristi. Gumene bombone, na primjer, imaju 21 gram šećera po porciji, sa samo 3 grama proteina, 0 grama masti i bez vitamina ili drugih korisnih hranljivih materija o kojima bi se govorilo. Previše slatkiša može stvoriti kratkoročne i dugoročne probleme sa spavanjem - objasnila je ona.

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da su slatkiši povezani sa problemima sa spavanjem.

- Kratkoročno, slatkiši noću također mogu dovesti do hormonskih promjena, poput povišenog inzulina i adrenalina, koji vas ostavljaju nemirnim, anksioznim i gladnim - kaže nutricionista.

Osim slatkiša, isključivanje pržene hrane bi vam također moglo pomoći da bolje spavate, jer studije povezuju ishranu sa visokim sadržajem masti sa povećanim rizikom od poremećaja sna.

- Ograničavanje kisele hrane, začinjene hrane i gaziranih pića moglo bi vam pomoći da bolje spavate. Pokazalo se i da kofein smanjuje vrijeme i kvalitet spavanja, tako da izbjegavanje pića sa kofeinom i hrane poput tamne čokolade popodne i uveče može unaprijediti san - kaže ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.