LJEKOVITI ZAČINI

10 zdravstvenih prednosti cimeta

Jeste li znali da jedna porcija cimeta sadrži čak 5 puta više antioksidansa nego pola šolje borovnica

Regulira šećer u krvi. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

2.10.2020

Jeste li znali da jedna porcija cimeta sadrži čak 5 puta više antioksidansa nego pola šolje borovnica.

1. Prevencija gljivičnih oboljenja – hemijski spoj koji je pronađen u cimetu pomaže u prevenciji i borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

2. Djeluje protivupalno i kao analgetik – Novije studije su pokazale da cimet smanjuje upalu povezanu s artritisom.  

3. Regulira šećer u krvi – Cimet je odličan izbor u prehrani ukoliko imate dijabetes tipa 2, te ukoliko želite da zadržite nivo šećera u krvi stabilnim.

4. Smanjuje nivo lošeg holesterola – Studije pokazuju da cimet može smanjiti nivo lošeg holesterola i nastanak kardiovaskularnih bolesti.


Smanjuje rizik od raka. Ilustracija

5. Povećanje energije – Odličan je začin za doručak, jer utiče na oslobađanje energije tokom dužeg vremenskog razdoblja.

6. Smanjuje rizik od raka – Redovnim konzumiranjem cimeta smanjuje se moguća oštećenja ćelija i DNK-a.

7. Probiotik – Pokazao se efikasnim u borbi protiv H.plory i drugih patogena unutar probavnog sistema.

8. Poticanje metabolizma i smanjenje učinka masne hrane – Potiče razgradnju masnih naslaga.

9. Smanjuje menstrualne grčeve – Uspostavlja hormonsku ravnotežu čiji izostanak uzrokuje grčeve.

10. Smanjenje stresa – Miris cimeta ima umirujuća svojstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.