SAVJETI

Pijte vodu u pravo vrijeme i doživjet ćete stotu

Čaša vode prije kupanja snižava krvni pritisak, a prije odlaska na spavanje smanjujete šanse za moždani udar ili srčani napad

Vrijeme kad se pije voda veoma je važno. Ilustracija

Avaz.ba

11.6.2020

Svi znamo da je za zdravlje najbitnije unositi mnogo tečnosti. Međutim, koliko znate ljudi koji ne žele da piju vodu prije odlaska na spavanje, jer se plaše da će se probuditi u toku noći i morati da idu u toalet? Mnogo griješe! 

Iako većina nas to ne zna, vrijeme kad se pije voda veoma je važno. Ljekari kažu da nikako ne bi trebalo izbjegavati čašu-dvije vode prije spavanja. Kada smo uspravljeni, gravitacija vuče vodu ka donjem dijelu tijela, pa nam noge otječu. Kada legnemo, bubrezi brže uklanjaju vodu, jer im je posao olakšan.

Isto tako, ako pijete vodu u određeno vrijeme, povećat ćete njenu efikasnost u tijelu. Dvije čaše vode nakon buđenja pomažu u aktivaciji unutrašnjih organa. Jedna čaša vode 30 minuta prije obroka potpomaže varenje. Jedna čaša vode prije kupanja snižava krvni pritisak. Čašom vode prije odlaska na spavanje smanjujete šanse za moždani udar ili srčani napad.

Zanimljivo je i to da vodom možete spriječiti javljanje grčeva u nogama, posebno onih koji vas muče noću. Naime, vaši nožni mišići traže hidrataciju, a kada toga nema, onda se grče i probude vas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.