NEOPHODNE MJERE

Spriječiti širenje gripe u kući

Usvajati zdrave navike

Gripa. Arhiv

Avaz.ba / Index.hr

13.2.2020

Kada jedan član porodice dobije gripu, često se događa lančana reakcija, pa se ukućani, jedan po jedan, također, zaraze.

U toku je sezona gripa, akutne zarazne bolesti čiji su simptomi povišena tjelesna temperatura, drhtavica, iscrpljenost, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, kao i grlobolja i kašalj. Bitno je preležati dok je gripa. Bitno je da zaražena osoba miruje i da pije mnogo tečnosti. 

Iako postoje načini borbe protiv gripe, među kojima je vakcina najdjelotvornija, ponekad jednostavno ne uspijevamo da ga izbjegnemo. Kada jedan član porodice dobije gripu, često se događa lančana reakcija, pa se ukućani, jedan po jedan, također zaraze. 

Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći da se to spriječi kada se neko u kući razboli. Kada neko od ukućana dobije gripu, ograničite kontakt između oboljele osobe i ostalih ukućana koliko god je to moguće. Najbolje je da jedna osoba preuzme najveći dio brige oko bolesnika, a to je otprilike sedmicu nakon pojave simptoma. 

Nemojte zaboraviti da je zdrav život najbolji pomoćnik u borbi s bolestima i zarazama. Postoje stvari koje mogu pomoći u jačanju našeg imunološkog sistema, a samim tim i u borbi s gripom. Neke od njih su dovoljno sna, zdrava ishrana, bogata povrćem i voćem, dovoljne količine vode, redovna fizička aktivnost i izbjegavanje stresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.