KORISNO

Zimski jelovnik treba biti dobro osmišljen: Najbolje je imati pet obroka dnevno

To će omogućiti tijelu da očuva toplotnu ravnotežu

Voće i povrće osigurava potrebne vitamine i minerale. International Integrative

Z. K.

4.1.2023

Vaš zimski jelovnik bi trebao biti dobro osmišljen, navode stručnjaci. Dobro je imati na umu da umjesto više kalorija trebamo više vitamina, mikroelemenata, makroelemenata, složenih ugljikohidrata i proteina. Najbolje je imati pet obroka dnevno, tri glavna i dva međuobroka. To će omogućiti tijelu da očuva toplotnu ravnotežu. Dobro je znati koje namirnice treba jesti i koliko često.

Voće i povrće – osigurava potrebne vitamine i minerale koji jačaju imunitet. Uključite paradajz, papriku, brokule, prokulice, mrkvu, krastavce, južno voće i jabuke u svojim obrocima. Najbolje je da ih konzumirate sirove, ali također ih možete pripremiti i pari.

Riba – pogotovo riba iz slane vode (skuša, tuna, losos) su vrijedan izvor potrebnih aminokiselina iz omega-3 grupe. Oni pomažu pri tjelesnoj zaštiti protiv bakterija.

Meso i mliječni proizvodi – pružaju tijelu potrebne proteine. Jedite kvalitetno nemasno meso koje pomaže proizvesti više vlastite toplote tokom hladne zime. Istovremeno, mliječni proizvodi - mlijeko, nemasni sir i jaja pozitivno utječu na metabolizam koji je sklon usporavanju tokom zime i daju tijelima vitamin D.

Složeni ugljikohidrati – Ugljikohidrati su siti i oni su dobar izvor energije, izvor su vlakana i stimuliraju proizvodnju serotonina koji djeluje antidepresivno. Složeni ugljikohidrati se uglavnom nalaze u integralnom hljebu, smeđoj riži i ječmu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.