POVRĆE

Grah - zdrava i hranjiva namirnica

Bogat je gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, lecitinom te natrijem, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, cinkom...

Ima visoka energetska vrijednost. Ilustracija

Z. K.

28.1.2021

Mahunarke su bogate esencijalnim masnim kiselinama, složenim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Uz to, kao tzv. lužnata hrana, sadrže puno više hranjivih tvari nego plodovi s većom koncentracijom vode, pa su pogodne i za prehranu djece. Mahunarke se odlično slažu sa žitaricama jer su bogate aminokiselinama koje žitarice nemaju pa se njihovom kombinacijom dobiva uravnotežen obrok i bez mesa.

Među mahunarkama najrasprostranjeniji je svakako grah. On ima visoku energetsku vrijednost. Porcija graha može imati od 300 do 500 kalorija, što ovisi o dodacima (povrće, žitarice, suho meso).

Grah je bogat gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, lecitinom te mineralima: natrijem, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, cinkom... Ne sadrži velike količine vitamina, ali klijanjem graha povećava se njihova količina, posebno vitamina E i C.

Dokazano je da grah snižava holesterol i trigliceride u krvi pa se preporučuje oboljelima od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Kako osobama koje imaju problema s probavom grah ne bi bio pretežak, preporučuje im se konzumiranje pasiranog graha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.