NEGATIVNI UČINCI

Otkrivena nova nuspojava pomfrita o kojoj ne želite čitati, ali je morate znati

Novo istraživanje pokazuje da je česta konzumacija pržene hrane, posebno pomfrita, snažno povezana s 12 posto višim rizikom od anksioznosti

Pomfrit nije nimalo zdrav. Printscreen

M. Z.

3.5.2023

Novo istraživanje pokazuje da je česta konzumacija pržene hrane, posebno pomfrita, snažno povezana s 12 posto višim rizikom od anksioznosti i sedam posto većim rizikom od depresije.

Mentalno zdravlje

Autori rada okrivili su akrilamid – kontaminant koji se proizvodi u škrobnoj hrani kada se prži, peče ili kuha na visokim temperaturama – kao potencijalnog krivca za promjene mentalnog zdravlja, piše "Novi list".

Nalazi nedavnog istraživanja temelje se na podacima više od 140.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su podijelili informacije o svom zdravlju i prehrambenim navikama za veliku medicinsku bazu podataka.

Svi učesnici bili su praćeni u prosjeku 11 godina.

Simptomi depresije

Istraživači su u toj bazi podataka identificirali ljude koji su redovno jeli prženu hranu, a zatim su provjerili imaju li simptome tjeskobe ili depresije.

Razlog? Pržena hrana uzrokuje više upale u crijevima, što s vremenom može dovesti do upale u mozgu.

U istraživanjima je takva neuroinflamacija povezana sa stanjima kao što su depresija i anksioznost.

Zapravo, kada je riječ o akrilamidu, dugotrajna izloženost može uzrokovati reproduktivne probleme, oštećenje živaca, pa čak i rak.

Izloženost tvari

U novom istraživanju naučnici su primijetili da je izloženost toj tvari uzrokovala povećanje poremećaja ponašanja, tjeskobe i depresije.

Kako biste izbjegli izlaganje akrilamidu, preporučljivo je izbjegavati visoke temperature kuhanja i, općenito, prženu hranu, umjesto toga preferirajući cjelovitu i minimalno prerađenu hranu te izbjegavajući dodatne šećere i konzervanse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.