OSIM ŠTO JE UKUSAN

Ovaj orašasti plod potiče mršavljenje, usporava starenje i ublažava stres

Odličan jeizvor vlakana, antioksidanata i nezasićenih masnih kiselina

Sve vrste orašastih plodova su dobre za zdravlje. Printscreen

E. Ag.

20.4.2023

Sve vrste orašastih plodova su dobre za vaše zdravlje, ali se orasi bez sumnje svrstavaju u grupu najzdravijih. Stručnjaci preporučuju da svaki dan pojedete oko 30 grama oraha jer su odličan izvor vitamina i minerala koji su ključni za održavanje rada svake tjelesne stanice.

Brojna istraživanja su pokazala da orasi imaju odlično djelovanje na cjelokupni organizam, a ovo su najznačajnije prednosti.

Potiču mršavljenje

30 grama oraha sadrži oko 2 grama vlakana. To znači da će vas orasi dugo držati sitima. Iako imaju visoku kalorijsku vrijednost, oni rijetko uzrokuju debljanje. Najvažnije je da ih jedete u umjerenoj količini.

Poboljšavaju kvalitet sna

Ono što jedete uveliko utječe na kvalitet vašeg sna. Orasi su dobar izvor triptofana, spoja koji potiče opuštanje i poboljšava kvalitet sna. Orasi, također, potiču oslobađanje serotonina, neurotransmitera koji popravlja raspoloženje i prirodan su izvor melatonina, hormona koji signalizira mozgu da je vrijeme za spavanje.

Brojna istraživanja su pokazala da orasi imaju odlično djelovanje na cjelokupni organizam. Printscreen

Usporavaju starenje

Orasi smanjuju rizik od prijevremenog nastanka znakova starenja jer su odličan izvor antioksidanata koji štite kožu od slobodnih radikala. Jedan su od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina koji koži vraćaju mladolikost.

Smanjuju nivo hormona stresa

Odličan su izvor vlakana, antioksidanata i nezasićenih masnih kiselina, što ih čini odličnima u borbi protiv stresa. Orasi reguliraju nivo krvnog pritiska i popravljaju štetu uzrokovanu dugoročno visokog nivoa hormona stresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.