ISHRANA

Suhe šljive su prava riznica zdravlja: Evo zašto ih žene trebaju jesti

Idealan su izbor i kada želite da se oslobodite viška kilograma

Pomažu kod problema opstipacije i hemoroida. Printscreen

E. Ag.

28.2.2023

Suhe šljive su odličan izbor kada imate zdravstvenih problema. Iako su bogate šećerom, pune su i vlakana, koja pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok.

Saveznici su crijeva, jer, zahvaljujući redovnoj konzumaciji, poboljšavaju njihovo stanje, a također pomažu kod problema opstipacije i hemoroida.

Idealan su izbor i kada želite da se oslobodite viška kilograma, jer uvećavaju količinu dobrih bakterija u crijevima, što utječe na gubitak težine. Osim toga, stvaraju osjećaj sitosti i sprečavaju iznenadne napade gladi.

Hranljive materije

Porcija od samo pet komada ovog voća sadrži 6 grama vlakana, što je poprilična doza ovog važnog nutrijenta. Također, sadrže druge neophodne hranljive materije poput kalija, koji pomaže varenje i reguliše krvni pritisak, i vitamine A, K, B6, kao i niacin i željezo.

Obiluju i mineralom pod imenom bor, koji je odgovoran za izgradnju zdravih kostiju i mišića. Istraživanje je dokazalo da redovno konzumiranje šljiva sprečava gubitak koštane mase kod žena u menopauzi. Ukoliko se nađu na vašem meniju, to će spriječiti nastanka osteoporoze.

Oksidativna oštećenja na koži

Drugo istraživanje je također pokazalo da konzumiranje suhih šljiva umanjuje negativan efekt zračenja na koštanu masu, tako da bi osobe koje su na ovoj vrsti liječenja obavezno trebalo da dodaju suhe šljive u svoju ishranu.

Manjak željeza, koji je veoma čest kod starijih žena, uzrokuje oksidativna oštećenja na koži, što dovodi do više bora, sitnih linija i uopćeno propadanja kože. Isti je slučaj sa opadanjem kose. Potrebno je samo da svakog dana jedete 5 suhih šljiva i vrlo brzo ćete vidjeti promjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.