FRANCUSKA STUDIJA

Covid 19 mRNK vakcine mogu da dovedu do rizika od pojave miokarditisa

Od početka vakcinacije protiv covid 19 prijavljeni su slučajevi miokarditisa i perikarditisa u Francuskoj, ali i drugim zemljama Evrope

Fu. M.

Rizik od miokarditisa i perikarditisa

Foto: Ilustracija


Velika francuska studija otkriva da mRNK vakcine protiv covid 19 Pfizer i Moderna mogu da dovedu do povećanog rizika od miokarditisa i perikarditisa, ali, kako se precizira u istraživanju, ovaj rizik je rjetkost i ne dovodi u pitanje korist od ovih vakcina. U studiji se navodi da, kod osoba koje su poslije vakcinacije imale ove neželjene efekte, nije zabilježen ni jedan smrti slučaj.

Neželjeni efekti retki

Od početka vakcinacije protiv covid 19 prijavljeni su slučajevi miokarditisa i perikarditisa u Francuskoj, ali i drugim zemljama Evrope. U okviru farmakovigilance, ove slučajeve pratila je francuska Agencija za lijekove (The French National Agency for Medicines and Health Products Safety ANSM) preko pojačanog sistema nadzora. Miokarditis i perikarditis potvrđeni su kao neželjeni efekti RNK vakcina od jula 2021. Potvđeno je da se ovi neželjeni efekti mogu rijetko javiti, poslije vakcinacije Pfizer ili Moderna vakcinama.

Koliki je rizik od miokarditisa ili perikarditisa nakon mRNK vakcine?

Francuska epidemiološka studija „Miokarditis i perikarditis posle vakcinacije covid 19“, čiji su rezultati objavljeni 8. novembra, sprovedena je u saradnji sa zdravstvenim osiguranjem Francuske kako bi se ovaj rizik potvrdio i preciznije procijenio.

Studija slučaja pratila je ljude stare od 12 do 50 godina, koji su hospitalizovani u Francuskoj zbog miokarditisa ili perikarditisa, između 15. maja i 31. avgusta 2021. godine. Ispitivano je 919 slučajeva miokarditisa i 917 slučajeva perikarditisa. 

U kontrolnoj grupi ispitivano je 9.190 slučajeva miokarditisa i 9.170 slučajeva perikarditisa, istog pola i uzrasta. Rizici hospitalizacije usljed miokarditisa ili perikarditisa poređeni su između vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi.

Veći rizik poslije druge doze

Francuska studija potvrdila je rijedak rizik od pojave miokarditisa i perikarditisa, u roku od 7 dana od vakcinacije protiv covid 19 mRNK vakcinom (Pfizer i Moderna), kod ljudi od 12 do 50 godina. Također, ustanovljen je i veći rizik poslije druge doze Moderna vakcine kod muškaraca mlađih od 30 godina. Istraživanje navodi da je vakcinacija prouzrokovala 132 dodatna slučaja miokarditisa na milion primenjenih drugih doza ove vakcine.

Rizik od perikarditisa bio je isto izraženiji kod osoba mlađih od 30 godina, posebno nakon druge doze. Na milion druge doze Pfizer vakcine potvrđeno je 18 slučajeva perikarditisa. Vakcina Pfizer-BioNTech takođe se dovodi u vezu sa povećanim rizikom od miokarditisa kod muškaraca mlađih od 30 godina – 27 slučajeva više na milion, za drugu dozu.

Stanje se u najvećem broju slučajeva kod vakcinisanih poboljšalo

Studija je potvrdila i „povoljan“ klinički tok miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinacije. U najvećem broju slučajeva, zdravstveno stanje pacijenata poboljšalo se samo od sebe ili uz pomoć liječenja. „Nije zabilježen nijedan smrtni slučaj među osobama koje su hospitalizovane, poslije vakcinacije, zbog pojave miokarditisa ili perikarditisa“, potvrđuje ova studija.

Ne dovodi se u pitanje korist od vakcina

Ovi novi farmako-epidemiološki podaci, kako naglašavaju francuski stručnjaci, ne dovode u pitanje odnos rizika i koristi od vakcina Pfizer i Moderna. Rizik od pojave miokarditisa veći je od infekcije virusom, nego poslije vakcinacije. Miokarditis i perikarditis mogu se javiti nakon vakcinacije, ali i nakon infekcije. U posljednjem slučaju, kod neke djece ili adolescenta, oboljelih od covid 19, javljale su se teške upale 4 do 6 sedmice poslije preležane bolesti. U oko 70 posto slučajeva, ovaj inflamatorni sindrom stiže do srca i uslovljava nastanak miokarditisa.

Na osnovu izvještaja američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) iz avgusta ove godine, rizik od miokarditisa je 16 puta veći, ako se razbolite od covid 19, u odnosu na vakcinaciju. Preostali rizik u svim slučajevima ostaje veoma nizak – 0,146 posto za pacijente koji imaju covid 19, naspram 0,009 posto za neinficirane pacijente.

NA VRH

Podijeli članak na