NEMA ŠTETNIH EFEKATA

Recept za rakiju od šipka koji jača imunitet

Čaj od šipka koristi se i kod upalnih procesa bubrega, posebno za sprečavanje novih oboljenja

Šipak sadrži i tanine koje imaju sposobnost stezanja. Ilustracija

A. Č.

5.11.2020

Zbog visokog sadržaja vitamina C preparati od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zato se prepisuju kao dodatno sredstvo kod liječenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije poput prehlade i gripe.

Šipak sadrži i tanine koje imaju sposobnost stezanja, što olakšava probleme s prolivom, posebno onim koji je izazvan groznicom, piše 24 sata.hr. 

Čaj od šipka koristi se i kod upalnih procesa bubrega, posebno za sprečavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mokraćnom mjehuru trebali bi duže piti čaj od šipka.

Zbog kiselkastog okusa okusa šipkov čaj je ugodno osvježenje kod bolesti s temperaturom. Sjemenke se u narodnoj medicini koriste kod kamenca, bolesti bubrega i mjehura, kod reume i uloga. Marmelada od šipka zimi je dobar dodatni izvor vitamina C. 

Čaj od šipka nema nikakvih štetnih efekata pa ga možemo konzumirati i tokom dužeg vremena.  Ovaj put vam predlažemo recept za rakiju od šipka koja je odlična za jačanje imuniteta. 

Recept za rakiju od šipka 

Potrebni sastojci:

250 g šipka,

250 g šećera

litrar loze

Šipak usitnite i stavite u staklenku od 1,5 litra. Prelijte lozom, dodajte šećer pa ostavite da odstoji deset dana na toplom mjestu. Povremeno promućkajte. Procijedite i ulijte u flaše. Uzimajte oko 0,4 dl na dan, za jačanje imuniteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.