TJELESNA TEŽINA

Koliko kilograma možete izgubiti u jednoj sedmici?

Gubitak nekoliko kilograma sedmično izgleda prilično jednostavno, ali gubljenje težine u samo sedam dana može biti nezdravo.

Vaš trening pomaže u određivanju gubitka težine. Getty Images

Avaz.ba

12.7.2020

Ako želite smršati vjerovatno tražite režim koji će vam donijeti rezultate preko noći. Sigurno želite izgubiti više kilograma u jednoj sedmici, ipak, niko ne može tačno procijeniti koliko kilograma može izgubiti tokom jedne sedmice, a dosta faktora ima utjecaj na vaš plan mršanja.

Gubitak 1% od vaše tjelesne težine sedmično smatra se brzim. Međutim, ovi brzi rezultati dolaze po cijenu gubitka mišića. Zbog toga stručnjaci savjetuju da se držite dugoročnih planova za mršanje pomoću kojih ćete moći održati vašu kilažu nakon što je izgubite.

Vaša polazna tačka određuje koliko kilograma možete izgubiti u jednoj sedmici.

Veći postotak izgubljenih kilograma ćete zapravo dobiti iz masnoće. S druge strane, ako samo želite zadržati mišićnu masu, vjerovatno će vam biti teže. 

Vaš trening pomaže u određivanju gubitka težine.

Trening je ključan za zadržavanje mišića dok sagorijevamo masti. Jedno istraživanje univerziteta Columbia pokazalo je koliko je to važno. Za ovo istraživanje, naučnici su učesnicima smanjili unos kalorija, te su oni tri puta sedmično ili vježbali snagu ili radili kardio vježbe. Nakon osam sedmica, svi su izgubili više od 9% svoje tjelesne težine. Međutim, 20% gubitka je dolazilo iz mršavog tkiva (uglavnom mišića).


Trening je ključan za zadržavanje mišića dok sagorijevamo masti.. Getty Images

Vaš unos proteina oblikuje sastav tijela

Proteini pružaju esencijalne aminokiseline koje vaše tijelo koristi za stvaranje mišića. Smanjite unos proteina i izgubit ćete samo više mišića. Zato se pobrinite da svakodnevno unosite hranu koja će vam pomoći da zadržite mišićnu masu. Puno je načina da povećate unos proteina, a postoji bezbroj ukusnih i zdravih namirnica koje vam mogu biti korisne u tome.

Vaše navike spavanja utječu na gubitak kilograma

Ako ne spavate dovoljno, hormoni gladi i metabolizma, poput leptina i grelina, mogu se poremetiti. U malom istraživanju objavljenom prošle godine u časopisu Annals of Internal Medicine, volonteri na dijeti sa smanjenim kalorijama spavali su 5,5 ili 8,5 sati dnevno. Za dvije sedmice obje grupe su izgubile nešto više od 25 kilograma - ali oni koji su spavali duže izgubili su dvostruko više težine iz masti. Spavanje je toliko ključno za zdravlje, da utječe čak i na vaš gubitak kilograma.

Ishrana utječe na to koliko kilograma možete izgubiti

Niskokalorične dijete ne odgovaraju svima, te svako ima drugačiji metabolizam i tijelo. Ako više velike jesti hranu visoke masnoće, onda vam neke od popularnijih trendovskih dijeta mogu biti korisne - poput keto dijete. Međutim, to ne znači da ljubitelji ugljikohidrata moraju potpuno odustati od tjestenine kako bi vidjeli rezultate. Dakle, važno je da se upoznate s vašim tijelom kako biste shvatili koji princip ishrane bi vam najviše odgovarao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.