MIŠLJENJE NAUČNIKA

Da li vitamin D može pomoći zaraženima koronavirusom?

Neki naučnici vjeruju da vitamin D može pomoći zaraženima koronavirusom da izbjegnu najtežu kliničku sliku.

Neki naučnici vjeruju da vitamin D može pomoći zaraženima koronavirusom da izbjegnu najtežu kliničku sliku. Ilustracija

Avaz.ba

9.7.2020

Neki naučnici vjeruju da vitamin D može pomoći zaraženima koronavirusom da izbjegnu najtežu kliničku sliku. Drugi ipak misle da od toga nema ništa. Pouzdana istraživanja još ne postoje.

Naučnici su saglasni da vitamin D igra važnu ulogu u našem tijelu. Veliki manjak ovog vitamina, posebno ispod vrijednosti od 12 nanograma po mililitru krvi, izaziva bolno izobličavanje kostiju koje se kod male djece naziva rahitisom, a kod odraslih osteomalacijom, piše DW.

"Sunčev vitamin"

Pseudonaučna literatura o "Sunčevom vitaminu" završava na listama bestselera, a posljednjih godina se povećava i broj naučnih studija. Sada se vitamin D više ne povezuje samo sa kostima, već i sa raznim kardiovaskularnim oboljenjima, dijabetesom tipa 2 i nekim vrstama tumora. 

Kalcitriol, smatraju naučnici, reguliše brojne procese u tijelu poput lučenja insulina i usporavanje rasta tumora, podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kao i aktivnost imunološkog sistema.

Vitamin D. Ilustracija

Bez vitamina teže sa koronom?

Analiza Univerziteta u Hohenhajmu povezuje manjak vitamina D, određena predoboljenja i tešku kliničku sliku usljed zaraze koronavirusom.

- Postoje brojne indicije da su razne nezarazne bolesti (visok krvni pritisak, dijabetes, bolesti kardiovaskularnog sistema, metabolički sindrom) povezane s niskim nivoom vitamina D. Takva pridružena oboljenja, zajedno s manjkom vitamina D koji ih često prati, povećavaju rizik od teškog razvoja kod COVID-19 - stoji u analizi.

Studije u toku

U analizi Univerziteta u Hohenhajmu piše da bi kod osoba zaraženih koronom odmah trebalo provjeriti nivo vitamina D i podići ga ukoliko je prenizak.

Brojna istraživanja o ovoj pojavi su u toku, te bi uskoro trebala stići jasnija naučna saznanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.