AKTIVAN ŽIVOT

Vježbanje u toploj vodi snižava pritisak

Naučnici misle da bi temperatura vode mogla biti ključna u snižavanju krvnog pritiska

Minimalno 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično će pomoći da srce ostane zdravo. Ilustracija

Avaz.ba

18.5.2020

Časovi aerobika u vodi mogli bi biti ljekoviti za hiljade pacijenata koji ne reagiraju na lijekove, tvrde naučnici. Otkrića je donijela studija u kojoj ljudi s visokim pritiskom nisu reagirali na tri različita lijeka, a vježbali su tri puta sedmično u vodi zagrijanoj na 32 stepena i pritisak im je bio niži. Naučnici misle da bi temperatura vode mogla biti ključna u snižavanju krvnog pritiska. 

Hipertenzija, kako se medicinski naziva povišen krvni pritisak, pogađa jednog od pet odraslih u Britaniji, u kojoj je istraživanje rađeno, i kriva je za polovinu od svih srčanih i moždanih udara.  Kod nekih pacijenata rezultati su niži kada se smanji unos soli i uključi redovno vježbanje. Međutim, skoro trećina pacijenata koji boluju od hipertenzije ne reagira uopće na lijekove. 


Redovno vježbanje i kretanje jedan je od najboljih načina da se snizi pritisak. Ilustracija

Nakon što ne odreagiraju na tri različita lijeka, posmatraju ih kao rezistentne na lijekove s ovom funkcijom. Potom se njihova šansa za moždani i srčani udar povećava.

Redovno vježbanje i kretanje jedan je od najboljih načina da se snizi pritisak. Ali mnogim starijim ljudima, gojaznim ili artritičnim pacijentima je teško da vježbaju zato što tako imaju dodatni teret na zglobovima i mišićima.

Vježbanje u vodi je vrlo korisna alternativa. Kasnije istraživanje donijelo je još jednu novinu - što je voda toplija, to je efekt bolji.  Još nije jasno zašto topla voda daje tako dobre efekte. Jedna teorija kaže da voda širi krvne sudove i zbog toga se poboljšava protok krvi kroz tijelo. Minimalno 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično će pomoći da srce ostane zdravo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.