PRIPREMITE ČAJ

Mirisni lijek: Ljubičica smiruje upale

Čaj od cvjetova i listova ljubičice pospješuje znojenje, mokrenje i stolicu

za čaj koristite listove i cvijet ljubičice. Ilustracija

Zdravlje u kući

11.5.2020

Osim što lijepo mriše, ljubičica ima ljekovita svojstva. Čaj od cvjetova i listova ljubičice pospješuje znojenje, mokrenje i stolicu, a služi i kao sredstvo za iskašljavanje, jer ima ublažavajuća i protivupalna svojstva. 


Puna vitamina

S obzirom na to da ljubičica sadrži salicilnu kiselinu, uspješno se koristi u liječenju glavobolje, migrene i nesanice.

Studije su pokazale da ona sadrži dvostruko više vitamina C od iste težine narandže i više od dvostruke količine vitamina A u poređenju sa špnatom. Utvrđeno je da ekstrakt ljubičice može biti od pomoći u terapiji bolesti povezanih sa prenaglašenom reakcijom imunog sistema. 

Ljubičica je odlična I za njegu kože. Ilustracija

Za one koji imaju problema zbog nadutosti savjet je da 10 grama suhog lista ljubičice kuhaju sa kašikom meda u 2,5 dl mlijeka. Kada prokuha, poklopljeno ostavite 15 minuta. Pijte svaki sat po kašika u toku četiri do šest sedmica.

Za čaj je potrebno dvije kašike suhog zelenog dijela I cvjetova čjubčice preliti sa 2,5 dl hladne vode. Zagrijavajte dok ne prokuha, pa neka ključa još pet minuta. Procijedite i ohladite da čaj bude mlak, a potom mu dodajte kašiku meda. 

Čist i blistav ten

Uz to što je ljekovita, ljubičica je odlična I za njegu kože. Preparati od ovog cvijeta naširoko se primjenjuju u kozmetičkoj industriji.  

Ako želite čist I blistav ten, šaku cvjetova ljubičice prelijte s pet decilitara hladnog mlijeka. Zagrijavajte, ali ne smije prokuhati. Mlijeko pozom ohladite, procijedite i čuvajte u frižideru. Nanosite ga na lice svakog jutra nakon umivanja. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.