SAVJETI

Vježbe koje će vas vratiti u fizičku formu nakon izolacije

U šetnju ne bi trebalo da idete punog stomaka, već je poželjno da od obroka prođe neko vrijeme i da nosite odgovarajuću obuću

Prepješačite minimum od jedan i po do dva kilometra. Ilustracija

Avaz.ba

5.5.2020

Povratak u dobru fizičku formu poslije više od mjesec kućne izolacije nije lak, naročito za starije, ali je moguć, poručuju stručnjaci za fitnes.  Za početak najvažnije je da se vrijeme slobodnog kretanja maksimalno iskoristi za ubrzano hodanje. Da biste znali da odredite ritam odnosno brzinu kretanja trebalo bi da imate u vidu da bi za 30 minuta trebalo da prepješačite minimum od jedan i po do dva kilometra. 


Pojava bola

U šetnju ne bi trebalo da idete punog stomaka, već je poželjno da od obroka prođe neko vrijeme i da nosite odgovarajuću obuću. Prije izlaska poželjno je da se uradi nekoliko vježbi zagrijevanja, od kojih su najvažnije rotiranje gornjeg dijela tijela, kruženje ramenima, savijanje i opružanje koljena. Svaka pojava bola prilikom hodanja ili zagrijvanja je znak da bi trebalo da se prestane sa aktivnošću, da se odmori i pokuša ponovo. Ukoliko se bol stalno javlja pri istom pokretu neophodno je da se potraži savjet ljekara.

Da bi povratak u formu bio zagarantiran, stručnjaci savjetuju da postepeno počenete da prakticirate i vježbe snage. Za njih nisu potrebni nikakvi rekviziti, ni oprema, a rade se jedna za drugom u dva ciklusa sa samo tri minuta pauze između njih. Svaku vježbu radite po 10 ponavljanja.


Svaku vježbu radite po 10 ponavljanja. Ilustracija

Sklekovi - Oslonite se na šake i koljena. Hodajući šakama zauzmite poziciju za sklek, ali ostanite oslonjeni na koljenima da bi vam vježba bila lakša za izvođenje. Pravilno disanje je da se prilikom napora izdiše zrak, a udiše u trenutku opuštenosti.



Trbušnjaci i polučučanj

Trbušnjaci - Lezite na leđa sa savijenim koljenima. Odižite samo ramena i lopatice od podloge.

Dijagonala - Oslonite se na koljena i na šake pa podižite dijagonalno lijevu ruku i desnu nogu, pa obrnuto.

Polučučanj - Stanite sa stopalima postavljenim u širini kukova. Spustite se u polučučanj vodeći računa da koljena ne prelaze vrhove prstiju na nogama i da leđa ostanu prava.

Podizanje karlice - Lezite na leđa sa savijenim koljenima i dižite kukove od podloge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.