KORISNO Obratite pažnju na ove pojave

Znakovi da vam nedostaje vitamin C

Pad imuniteta, zbog čega tijelo ne može da se bori protiv virusa, bakterija i drugih loših mikroorganizama koji uzrokuju infekcije i alergije

Avaz.ba
28.04.2020 09:29

U manjoj ili većoj mjeri dio je gotovo sveg voća i povrća

Foto: Ilustracija

Vitamin C je sastojak koji možemo pronaći u većini namirnica. Stručnjaci govore kako je ovaj vitamin, u manjoj ili većoj mjeri, dio gotovo sveg voća i povrća. Jak imunitet nas štiti od virusa i bakterija. Zato ga je potrebno snabdjeti potrebnim mineralima i vitaminima među kojima je i vitamin C. 

Iako ga lako nalazimo u prirodi, a naše tijelo ga rado prihvata, loše životne navike i ishrana siromašna hranljivim sastojcima može dovesti do manjka vitamina C i do zdravstvenih tegoba.  Ovaj vitamin od vitalne je važnosti za naš imunitet, kožu čini zdravom i pomaže kod zaceljivanja rana. 

Vitamin C važan je i za zdravlje kostiju, a bez njega tijelo ne može prihvatiti željezo i određene proteine prijeko potrebne za zdravlje vena, ligamenata i tetiva.

  • Stvaranje modrica na tijelu bez nekog opravdanog razloga
    Stvaranje modrica na tijelu bez nekog opravdanog razloga Foto: Ilustracija

Ovo su znakovi da tijelu nedostaje vitamin C:

1. Konstantan osjećaj psihičke i fizičke iscrpljenost.

2. Promjene raspoloženja propraćene bezrazložnom ljutnjom i nervozom.

3. Pad imuniteta, zbog čega tijelo ne može da se bori protiv virusa, bakterija i drugih loših mikroorganizama koji uzrokuju infekcije i alergije.

4. Krvarenje desni, kvarenje i promjena boje zuba.

5. Stvaranje modrica na tijelu bez nekog opravdanog razloga.

Komentari

NA VRH