SAVJETI

Jednostavni načini kojima možete unijeti dovoljno vitamina D

Potreban je iz više razloga, zbog zdravlja kostiju, noktiju, kose, do funkcija mozga i jačanja imuniteta

Sok od narandže izvrstan je način da dobijete dnevno preporučenu dozu vitamina D. Ilustracija

Avaz.ba

25.4.2020

Vitamin D važan je nutritivni element koji nam je potreban iz više razloga - zbog zdravlja kostiju, noktiju, kose, do funkcija mozga i jačanja imuniteta. Na dnevnom nivou, osobi je potrebno prosječno 15 mcg vitamina D. Poslije 70. godine, potreba za ovim vitaminom se u manjoj mjeri povećava, kažu stručnjaci.


Sjedite kraj prozora

Naš organizam, u suštini, ne proizvodi vitamin D pa ga je potrebno unositi, najčešće putem hrane, osim u slučajevima kada smo izloženi sunčevim zracima i kada dolazi do naše lične proizvodnje ovog vitamina. Tokom zimskih mjeseci ili u bilo kom drugom periodu godine, ako duže vrijeme ne izlazite na sunce, vrlo je vjerovatno da patite od nedostatka vitamina D u organizmu.

No, to ne treba da vas zabrinjava, čak i kada smo u trenutnoj situaciji obavezni da budemo kod kuće usljed mjera predostrožnosti. Sunčevi zraci su najpoznatiji, ali ne i jedini izvor vitamina D. Kako možemo svom organizmu osigurati prijeko potreban vitamin D, a da ne napuštamo svoj dom?



Pojačajte konzumaciju mlijeka. Ilustracija

Sjedite kraj prozora - Možda ne možete napolje, ali svakako možete da sjednete pored otvorenog prozora, okrenutog ka Suncu. Na ovaj način ćete svom organizmu osigurati vitamin D i svakako popraviti raspoloženje.

Dodatak vitamina D - Jedna od mogućnosti je svakako suplement u vidu dodatka vitamina D. Budući da smo većinu vremena kod kuće i da se, u suštini, ograničeno hranimo, kvalitetni multivitamini predstavljaju dobar izbor. Šumeće tablete su najjednostavnije rješenje.

Jedite ribu iz konzerve - Konzervirana riba, poput tune i lososa, predstavlja savršen izbor vitamina D. Odlična je i zbog činjenice što konzervirana može da stoji u ostavi duži vremenski period.


Mlijeko i narandža

Upotrijebite lasersku lampu - Ukoliko posjedujete terapijsku lampu s laserskim zracima, možete je upotrijebiti kako biste nadomjestili neophodnu količinu vitamina D.

Pojačajte konzumaciju mlijeka - Kravlje mlijeko bogato je vitaminom D, ali i sojino i bademovo. Osim mlijeka, vitamina D ima u brojnim vrstama jogurta, sira i drugih mliječnih proizvoda.

Sok od narandže - Izvrstan način da se osvježite i dobijete dnevno preporučenu dozu vitamina D.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.