SAVJETI

Djeca su troma zbog TV i mobitela

Previše vremena pred ekranom vodi ka debljanju

Djeca postaju troma zbog tv i pametnih telefona. Ilustracija

Zdravlje u kući

17.3.2020

Djeca od dvije godine koja dnevno provode i više od tri sata gledajući TV ili se igrajući na tabletu, u kasnijoj životnoj dobi su manje fizički aktivna. Istraživanje u kojem je učestvovalo 500 djece otkrilo je kako se navike djece zbog utjecaja ekrana mijenjaju. Ona djeca koja su više od tri sata dnevno sjedila pred ekranom, već do pete godine su bitno manje fizički bila aktivna nego njihovi vršnjaci.

Svakog dana sjedili su 40 minuta više od vršnjaka, a do početka škole već su tokom sedmice sjedili četiri sata više od druge djece. Svjetska zdravstvena organizacija ograničava boravak pred ekranom za djecu u dobi od dvije do pet godina na sat ili manje dnevno, kako bi kasnije imala zdravije navike.

Jedno istraživanje kaže da mala djeca u prosjeku provode dva i po sata dnevno gledajući različite ekrane. Najčešće gledaju TV. Djeca koja su provodila oko tri sata pred ekranom kada su imala dvije godine, kasnije su u prosjeku bila 30 minuta manje aktivna od vršnjaka kada je riječ o lakšoj te 10 minuta manje kada je riječ o umjerenoj fizičkoj aktivnosti. Takvo ponašanje dovelo je do sjedilačkog načina života u kasnijoj dobi.

Pedijatri upozoravaju da bi roditelji trebali ograničiti djeci upotrebu mobitela za stolom te u spavaćoj sobi kako bi izbjegli moguću štetu zbog dugih sati pred ekranima. Također, djeca trebaju imati pauze između gledanja sadržaja najmanje svaka dva sata.



Društvene mreže

Jedna od nekoliko stvari koje su ozbiljno ugrožene zbog novih elektroničkih uređaja je san. Roditelji i djeca drže mobitele u svojoj neposrednoj blizini tokom spavanja, a trećina tinejdžera mobitel ima pokraj sebe na jastuku. Svaki treći adolescent i svaki četvrti roditelj priznaju da ih tokom noći znaju probuditi obavijesti s društvenih mreža, nakon čega uzimaju mobitel u ruke kako bi provjerili o čemu se radi.  

Ako smatrate da mobitel i ostali digitalni uređaji negativno utječu na život vas i vaše porodice, uvedite neka pravila. Donesite zajedničko pravilo o tome koliko vremena u danu smijete izdvojiti za svoje pametne uređaje te se naučite fokusirati, vježbajte svoju koncentraciju i pripremite se za spavanje bez mobitela u rukama.

Koliko dnevno vremena dijete može provesti na internetu, šta je uredu objavljivati, a šta ne, šta da učini ukoliko dobije uvrjedljivu poruku ili ako ga nepoznata osoba pozove na sastanak zajedno s djetetom dogovorite pravila. Naravno i sastavite ugovor.





Tableti i pametni telefoni mogu uticati na kasniji razvoj govora kod djece. Ilustracija

Tableti i pametni telefoni mogu utjecati na kasniji razvoj govora kod djece. Kako vremenom raste broj pametnih telefona i tableta koje domaćinstva koriste, tako raste i broj djece koja počinju koristiti te uređaje prije nego što progovore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.