SAVJETI

Održite postignutu kilažu

Pridržavanja pravila dijete je iscrpljujuće, kao i izgladnjivanje

Ukoliko izgubite na težini - održavajte je. Ilustracija

Zdravlje u kući

15.3.2020

Put do cilja, to jest gubljenje kilograma je dug i mukotrpan. Međutim, i kada dođemo do željene kilaže, razna iskušenja i dalje su prisutna. Jedno od najvećih iskušenja jeste kako, na duže vrijeme, ostati vitak i ne vratiti opet neželjene, izgubljene kilograme. 

Najvažnije je da znate da nema vraćanja starim prehrambenim navikama. Pridržavajte se svih navika koje ste usvojili tokom dijete. Nastavite unositi manje kalorija nego što ste to radili prije procesa mršavljenja.

Također, svakog, ali svakog dana budite aktivni. Osobe koje su smršavile najčešće se bave umjerenom tjelesnom aktivnošću. Brzu šetnju možete prakticirati u slobodno vrijeme i neka ona bude minimalno 30 minuta.

Poslije razdoblja dijete, vrlo je važno da se svakodnevno mjerite, jer ćete na vrijeme vidjeti ako negdje ponovo griješite u ishrani ili neredovno vježbate ili se skroz malo krećete.

Dobro je voditi dnevnik o onome što jedete i koliko jedete, kao i o fizičkoj aktivnosti. Bez obzira na to želite li spriječiti gojaznost ili želite zadržati željenu kilažu, trebate održavati tzv. energetski manjak, a to je da svakog dana pojedete po 100 kalorija manje nego što se preporučuje.


Vikend i praznici

U danima velikih iskušenja, kao što su praznici, odmori, vikendi, posebne prilike, morate biti dosljedni u ishrani. To bi značilo da morate kombinirati namirnice da vam se ne bi vratili izgubljeni kilogrami. Odredite sebi jedan dan u sedmici u kojem ćete uzeti nešto s više kalorija nego inače, ali uz pripremljen plan.

Da biste ostali na zacrtanom planu, vrlo je važna podrška porodice, partnera, prijatelja, dragih ljudi. Dokazano je da osobe koje su uspjele smršaviti i održati tu kilažu, često se oslanjaju na druge da bi ostale motivirane. 



Ukoliko želite zadržati težinu - uvijek doručkujte. Ilustracija

Zajednička osobina svih ljudi koji su uspjeli smršaviti i zadržati težinu jeste to da uvijek doručkuju. Doručak je najvažniji obrok. Ako ne doručkujete, dobit ćete osjećaj pregladnjelosti i onda postoji mogućnost da se prejedete, a dodatne kalorije nisu vam potrebne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.