KORISNO

Veze između krvnih grupa i bolesti

Postoji rizik za razvoj kognitivnih bolesti usljed kojih dolazi do demencije

Krvne grupe imaju utjecaja na bolest. Ilustracija

Zdravlje u kući

13.3.2020

Postoje četiri različite krvne grupe: A, B, AB i 0. One imaju mnogo veći utjecaj nego što se misli. Istraživanja su pokazala da su neke krvne grupe u većem riziku za obolijevanje od opasnih bolesti od drugih.  

Neke krvne grupe su podložnije stvaranju krvnih ugrušaka u nogama, koji mogu dospjeti i do pluća i tako životno ugroziti čovjeka. Najveći rizik od ove bolesti imaju grupe AB, A i B, dok krvna grupa 0 ima 40 posto manji rizik. 

Smatra se da su najugroženiji od raka želuca ljudi koji imaju A krvnu grupu, međutim, i oni koji imaju AB krvnu grupu pripadaju rizičnoj skupini. Za osobe s krvnom grupom AB postoji veći rizik za razvoj kognitivnih bolesti, usljed kojih dolazi do demencije.

Povećan rizik od bolesti srca češća je kod osoba s krvnim grupama A, B i AB nego kod osoba s krvnom grupom 0.


Voće i povrće

Što se tiče prehrane, i ona je različita kod različitih krvnih grupa. Prehrana osoba s krvnom grupom 0 trebala bi se sastojati od namirnica životinjskog porijekla i povrća, dok bi osobe s krvnom grupom A trebale konzumirati veće količine namirnica biljnog porijekla.

Osobe s krvnom grupom B mogu konzumirati ribu, meso peradi, janjetinu, govedinu, a osobe s krvnom grupom AB janjetinu, puretinu, mliječne proizvode.

Na trudnoću ne utječe sama krvna grupa koliko pozitivan ili negativan predznak. Kod žena čiji je predznak isti kao i predznak djeteta, trudnoća ne bi trebala biti problematična, ali ako se predznak majke i djeteta razlikuje, tijelo majke može stvoriti antitijela koja će se boriti protiv krvi djeteta. Takva situacija neće ugroziti zdravlje djeteta, ali može utjecati na buduće trudnoće.

Zbog veće količine hormona FSH, žene s 0 krvnom grupom imaju smanjenu plodnost, jer im je smanjena rezerva jajnih ćelija. Žene koje imaju problema s oslabljenom funkcijom jajnika u ranoj dobi češće imaju ovu krvnu grupu nego druge.  


Krvna grupa se uvijek provjerava prije operativnih zahvata. Ilustracija

Krvna grupa se uvijek provjerava prije operativnih zahvata tokom kojih je potrebna transfuzija, kao i ako ste sami dobrovoljni darovalac krvi. Ako ne znate vašu krvnu grupu, a interesira vas, otiđite vašem doktoru i tražite uputnicu kako biste saznali.

Krvne grupe su definirane po ABO sastavu. 

A - Ima antigen A i antitijelo B u plazmi.

B - Ima B antigen i antitijelo B u plazmi.

O - Nema antigen ni antitijelo.

AB - Ima antigene A i B, ali nema antitijela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.