ORDINACIJA

Promjena boje zuba može ukazivati na neku bolest

Karijes je najčešći na griznim plohama, ali se može pojaviti i na ostalim dijelovima zuba

Zelene zube moguće je pronaći kod djece s neonatalnom hiperbilirubinemijom. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

15.5.2020

Kod djece koja su imala neonatalnu žuticu, zubi mogu poprimiti plavičastu boju.

Rijedak nalaz

Osim toga, u literaturi je opisan i slučaj 11-mjesečnog dječaka sa prirođenom infekcijom citomegalovirusom i neonatalnom žuticom, kojem su izniknuli zeleni mliječni zubi s hipoplastičnom caklinom. Iako su zeleni zubi dosta rijedak nalaz, moguće ih je pronaći kod djece s neonatalnom hiperbilirubinemijom, kod djece sa prirođeno smanjenom prohodnošću žučnog trakta te kod djece s fetalnom eritroblastozom. 

Smeđa boja zuba može, također, biti posljedica unutrašnje i vanjske bolesti. Ako je riječ o unutrašnjoj bolesti, smeđa boja je više-manje ravnomjerna s obzirom na zubne plohe koje zahvata te zahvata veći broj zuba, ali ne nužno i sve zube. Smećkasta boja većeg broja zuba može upućivati na dentalnu fluorozu ili upotrebu antibiotika na bazi tetraciklina tokom trudnoće, odnosno tokom razdoblja razvoja zuba. Smeđu boju zuba koja nalikuje boji bijele kafe, moguće je pronaći kod osoba s nasljednim poremećajem stvaranja dentina - dentinogenesis imperfecta.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Smeđa obojenost zuba može biti i posljedica nataloženih hromogenih bakterija, koje se mogu pronaći na svim zubima na kojima formiraju male tamnosmeđe otočiće. Što se kolonije tih bakterija više razvijaju, one prekrivaju sve veću površinu zuba. Najprije se pojavljuju na mjestu spajanja zubnog mesa i zuba u obliku tanke smeđe crte, koja prati obrise zubnog mesa. Daljnjim razvojem mogu potpuno prekriti zubnu krunu. Iako se mogu ukloniti u stomatološkoj ordinaciji, njihovo uklanjanje može zahtijevati više posjeta stomatologu.

Posjeta stomatologu

Ono što se ne smije smatrati obojenošću zuba niti samo estetskim nedostatkom nego razlogom za što hitniju posjetu stomatologu jeste smeđa boja zuba koja je posljedica karijesa. Boja zubnog karijesa može varirati od male crne tačkice na zubnoj površini do većih zahvaćenih ploha smeđe ili tamnosmeđe boje, koje upućuju na uznapredovale karijesne lezije.

Taloženje kositra

Na rubovima starih ili loše izrađenih amalgamskih ispuna moguće je pronaći područja promijenjene boje zuba. Tamna, skoro crna boja tih područja, čija veličina može varirati, upućuje ili na taloženje kositra iz amalgamskog ispuna u tvrdo zubno tkivo ili na sekundarni karijes ili i na jedno i na drugo. Osim toga, kao što je već prethodno rečeno, crna boja može upućivati na promjene boje zuba izazvane dentalnom fluorozom. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.