KORISNO

Trikovi za bolji san

Pogrešan jastuk može pogoršati glavobolje, neugodu i bolove u vratu i ramenima, utrnulost ruku te otežano disanje

Jastuk na kojem spavate je jako bitan. Ilustracija

Zdravlje u kući

10.3.2020

Osim što utječe na kvalitet sna, jastuk na kojem spavate određuje i koliko ćete se zdravo, odmorno i svježe osjećati ujutro. Pogrešan jastuk lako može pogoršati glavobolje, neugodu i bolove u vratu i ramenima, utrnulost ruku te otežano disanje. 

Upuštate li se u potragu za pravim jastukom, počnite od vlastitog položaja spavanja, savjetuju stručnjaci. Ljudima koji najčešće spavaju na leđima, preporučuju tanji jastuk, koji će spriječiti da im glava bude podignuta mnogo više od prirodnog položaja. Da bi vrat dobio oslonac, donji dio jastuka trebao bi biti blago zadebljan.

Spavanje na boku zahtijeva tvrđi i čvršći jastuk, također debljeg donjeg dijela, da bi se ispunjavanjem praznog prostora između uha i ramena pravilno podložio vrat. Ljudima koji najviše vole spavati na trbuhu, treba tek veoma tanak, skoro plosnat jastuk.

Općenito, cilj korištenja jastuka je zadržavanje položaja glave u tzv. neutralnom poravnanju. Odnosno, glava bi trebala biti u pravilnom i opuštenom položaju na ramenima, a da ne “propada” mnogo unatrag ili da nije potisnuta previše unaprijed.



Perje i paperje

Najbolja kombinacija punjenja za jastuke sastavljena je od 50 posto perja i 50 posto paperja, jer djeluje kao prilično dobar oslonac vratu. Izbjegavate li perje zbog astme ili alergije, pripazite na čemu spavate. 


Ako imate tvrd madrac odaberite mekši jastuk. Ilustracija

Ako imate tvrđi madrac, kažu stručnjaci, onda odaberite mekši jastuk. Jastuk leži na tvrđoj površini i mora se prilagoditi pritisku tijela. Ako imate mekani madrac, onda je bolja opcija tvrđi jastuk za potporu kičme.

OBLIK jastuka je vrlo važan faktor da bi se uspostavio dobar i miran san. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.