ZDRAVLJE U KUĆI

Bejturan liječi svašta, ali nije za svakoga

Slatki pelin (Artemisia vulgaris) u našem narodu poznat je kao bejturan ili begturan. Od davnina se koristi naročito u kineskoj medicini pod imenom Ching-hao, a u posljednje vrijeme istražuje se njegova antitumorska efikasnost

Bejturan se od davnina koristi u kineskoj medicini. Ilustracija

Zdravlje u kući

3.3.2020

Bejturan ili, zvanično, slatki pelin, je biljka koja je svjetski poznata i vrlo tražena poslije 2015. godine, kada je kineska naučnica Ju ju Tu dobila Nobelovu nagradu za medicinu. Ona je, naime, dokazala efikasnost slatkog pelina, to jest njegovog aktivnog sastojka artemisinina protiv malarije.

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje gajenje bejturana u oblastima u kojima vlada malarija kako bi stanovništvo na dohvat ruke imalo jeftin i efikasan lijek.

Miris bejturana je vrlo jak i po tome se razlikuje od ambrozije. Slatki pelin raste u prirodi, na osunčanim, šljunkovitim i pjeskovitim mestima. Kao korovska biljka se lako prilagođava te se može naći duž puteva, na brežuljcima, obodima šuma i obalama rijeka.

Porijeklom iz Azije, u naše krajeve stigao je prije oko 500 godina. Pripada porodici pelina koja broji više od 300 vrsta. Riječ je o jednogodišnjoj zeljastoj biljci koja može narastu do 2 metra u visinu. Cvjetovi su joj viseći, glavičastog oblika, žućkaste boje. Podsjećaju na grozd. Plodovi su vrlo sitni. Cvjeta ljeti, u julu i augustu. Listovi su trakasti i liče na paprat, beru se neposredno prije cvjetanja, jer su tada najbogatiji artemisininom. 

Botaničari je zovu Artemisia Annua, a u farmaciji je poznata pod nazivom Herba Artemisiae Annuae. Za slatki pelin na engleskom jeziku se koriste izrazi sweet wormwood, annual mugwort, annual wormwood, sweet Annie.

Bejturan se naziva i mirisni pelin, smatra se simbolom vjernosti i postojanosti u ljubavi

Miris slatkog pelina je vrlo prijatan, te se nekada stavljao ispod pazuha – kao dezodorans. Pokloniti nekom bejturan je znak da mu želite dobro zdravlje. Smatralo se kako on izbavlja od nemoći i daje ljudima snagu.

Mirisni pelin, bejturan, koristio se kao lijek i začin. Vremenom je zaboravljen, te je bio nepoznat i mnogim travarima. Posljednjih godina se opet vraća u upotrebu. 

Bejturan je bogat brojnim ljekovitim sastojcima od kojih je najčešće spominjan i korišćen artemisinin. Sadržaj artemisinina ga čini moćnim u borbi protiv virusa, bakterija, parazita, gljivica. U posljednje vrijeme se primenjuje u borbi protiv nekih vrsta malignih tumora.

U sastav bejturana ulaze karvakol, kamfor, luteolin, kvercetin, ali i oligo eleminti: magnezij, fosfor, kalcij, hlor, bakar, kalij. Zato su njegova ljekovita svojstva raznovrsna.

Na prvom je mjestu njegov blagotvoran uticaj na menstrualni ciklus. Naime, bejturan ublažava menstrualne bolove, smanjuje obilna krvarenja i intezitet predmenstrualnog sindroma.

Bejturan pospješuje rad organa za varenje. Kvalitet života pacijenata koji boluju od Krohnove bolesti značajno se popravio poslije tretmana artemisininom. Lokalno se primjenjuje kod infekcije kože i inficiranih rana.

Bejturan uništava parazite u krvi. Najefikasniji je u liječenju malarije. Za razliku od kinina ne pokazuje neželjena djelovanja. Pomaže u liječenju groznice, pojačava izlučivanje znoja. Ublažava urinarne infekcije.

Uz to bejturan poboljšava cirkulaciju, djeluje protiv upala, bolnih zglobova i artritisa. Umiruje bol u mišićima i stomaku.

Antikancerogena svojstva bejturana bude veliko interesovanje. Laboratorijska (in vitro) istraživanja pokazuju rezultate u liječenju leukemije, raka dojke i debelog crijeva.

Vijetnamski liječnici ga primjenjuju za različite vrste kancera, a posebnu pažnju izazvale su njihove informacije da ova biljka značajno i za vrlo kratko vrijeme smanjuje veličinu tumora.




Najnovija istraživanja

Ljekovita moć bejturana Kinezima je poznata hiljadama godina o čemu svjedoče recepti za stare lijekove koji su pronađeni tokom arheoloških iskopavanja 1970.godine.

Nova istraživanja započeli su bioinženjeri sa Univerziteta u Vašingtonu. Oni su ispitivali utjecaj artemisinina na ćelije raka kod ljudi i životinja. Otkrili su kako je ova supstanca 1200 puta sposobnija ubiti ćelije raka od do tada poznatih lijekova.

Tako se rodila nada da će se pojaviti djelotvoran lijek protiv kancera sa minimalnim kontraindikacijama. Prvo istraživanje izvedeno je 1995. godine na tumorskim ćelijama leukemije. Rezultati su pokazali da su one ubijene za 8 sati.

Poslije ovih ohrabrujućih rezultata, testiranja su nastavljena na psima. Maligniteti, različitih vrsta, značajno su se smanjili. Poslije tretmana artemisininom 75 posto kancerogenih ćelija dojke je uništeno nakon 8 sati, a skoro sve nakon 24 sata.

Najjednostavnije objašnjenje je da je u ćelijama raka velika koncentacija željeza, pa artemisinin ubija maligne ćelije tako što zahvaljujuči hemijskoj reakciji sa željezom stvara slobodne radikale koji oštećuju i uništavaju ćelije raka.

No, uspjeh je izostao, a iza istraživača ostala su brojna neriješena pitanja kao što su pravilno doziranje i kontraindikacije. Tako su u Vašingtonu prekinuli tretmane poslije 6 mjeseci, jer su oboljeli, mada su tumori smanjeni za 50 posto, obolijevali od teške anemije.

Od ostalih neželjenih efekata javile su se mučnine, povraćanje i prolivi koji su trajali od četiti do šest dana. Zato svako uzimanje proizvoda od slatkog pelina, kao i svakog drugog lijeka mora biti pod strogim doktorovim nadzorom.

Recept za pripremu: Kašiku osušenog slatkog pelina prelijte sa 250 ml prokuhane vode, ostavite najbolje tokom noći, procijedite i pijte. Čaj od slatkog pelina je djelotvoran i ako ga ostavite 20 minuat da ostoji. Dnevno možete popiti jednu do dvije šolje. Ovaj blagotvorni napitak se koristi i u vidu obloga pritiv alergija i infekcija na koži. Dobra je pomoć kod oteklih nogu, upale mišića, za bolju cirkulaciju. Može biti i sredstvo za umivanje i umirivanje svraba oko očiju. 

1. Sve biljke iz porodice glavočika, pa i bejturan, kod nekih osoba izazivaju alergije.

2. Kako pripada porodici pelina, bejturan je kontraindiciran za trudnice, jer može izazvati pobačaj.

3. Može povećati nivo šećera u krvi, stoga se ne prepručuje dijabetičarima.

4. Pošto slatki pelin ima diuretička svojstva ne savjetuje se bubrežnim bolesnicima.

5. Proizvodi na bazi slatkog pelina sadrže tujon te ih ne treba uzimati u velikim količinama. Mogu izazvati grčeve, poremećaj sna, drhtavicu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.