KORISNO

Posljedica pretjerivanja sa slatkišima jeste jaka glad

Ovih sedam znakova pokazuju da ne vodite računa o zdravoj prehrani već pretjerujeta sa šećerom, kruhom, tjesteninom…

Vrlo je moguće da pretjerate sa unosomk šećera. Ilustracija

Zdravlje u kući

2.3.2020

Ako baš i ne vodite računa o tome šta pojedete tokom dana, a volite slatkiše, vrlo je moguće da pretjerujete sa unosom šećera. Najčešći razlog preterivanja je što, osim standardnih slatkiša, jedete mnogo ugljenih hidrata poput kruha, tjestenine, peciva...

Ovih nekoliko znakova koje tijelo šalje mogu vam pokazati da li jedete previše šećera.

- Tjelesna težina: Povećan unos šećera, čak i uz povećanu fizičku aktivnost, neminovno vodi do povećanja tjelesne težine. S druge strane, ukoliko često jedete slatkiše, ne rekreirate se, ali se i ne gojite, odnosno mršavite, potrebno je pod hitno kontrolirati nivo šećera u krvi.

- Problemi sa koncentracijom, razmišljanjem i rasuđivanjem izraženiji su kod osoba koje utoljavaju glad prostim šećerima. S vremenom, oni postaju sve izraženiji.

- Osobe koje prečesto jedu slatko s vremenom izgube osećaj za okus. Bitna postaje samo slatkoća, ali se teško razazanaje da li se jede čokolada, sladoled ili nešto treće.

- Višak šećera u krvi vezuje se za proteine i tako se formiraju štetni molekuli nazvani AGE, koji napadaju okolne proteine, uključujući i proteinska vlakna u kolagenu i elastinu, sastojcima koji čine kožu čvrstom i elastičnom. Kao rezultat, dolazi do stvaranja bora i opuštanja kože.

- Iznenadni napad gladi pojavljuje se zato što šećer provocira lučenje velikih količina inzulina. Kada insulin zbog "praznih kalorija", kakav je šećer, počne podjednako vrtoglavo opadati, javlja se vučja glad često praćena jezom i drhtavicom. Interesantno je da naprasni napad gladi ljudi najčešće teže utoliti upravo slatkišima.

- Previše šećera u ishrani dovodi do destabilizacije imuniteta i utiče na kompletan krvotok. Zato vam može biti hladno, bilo kada ste unutra ili napolju, bez obzira na to što su garderoba u kojoj ste i temperatura optimalne.

- Koji jede previše šećera često se osjeća umorno i tromo. Pojedina istraživanja čak ukazuju i na vezu između viška šećera i depresivnog raspoloženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.