KORISNO

Ruzmarin i tri njegova ljekovita druga

Ruzmarin, đumbir, stolisnik i bijeli luk mogu vam pom oći u poboljšanju cirkulacije krvi, pa ćete se lakše riješiti hladnih ruku i nogu

Ruzmarin pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi. Ilustracija

Zdravlje u kući

26.2.2020

Poremećaj zbog kojeg teško zagrijemo ruke i noge najčešće nastaje zbog loše cirkulacije krvi koja može biti uzrokovana i ozbiljnim bolestima. Osim terapije koju propisuje službena medicina, od pomoći može biti i ljekovito bilje.

Poremećaj krvne cirkulacije može biti posljedica neke bolesti ili patološkog stanja, koji nisu uvijek bezazleni. To mogu biti nasljeđe, stres, starenje, dijabetes, nepravilna prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti, deficit određenih hranjivih tvari, poremećaj metabolizma masti, povišen krvni pritisak, debljina, ateroskleroza, problemi s kičmom, upala krvnih žila, trudnoća.

Usporen protok krvi može izazvati pad koncentracije, vrtoglavicu, zaboravnost i trnce u rukama i nogama, a ako uz to osoba osjeća umor i lupanje srca, trebala bi provjeriti nivoe željeza i hemoglobina jer se možda radi o anemiji. Na kraju, oslabljena cirkulacija može dovesti do stvaranja tromba u venama i izazvati infarkt srca ili moždani udar. 

Kako bi se utvrdio precizan uzrok poremećaja cirkulacije, neophodno je napraviti laboratorijsku analizu krvi, angiografiju, color dopler, magnetsku rezonancu, ultrazvuk ili neke druge testove, ovisno o ostalim simptoma.  Kada se postavi dijagnoza, liječnik prepisuje terapiju u koju se ponekad uvode i lijekove protiv stvaranja krvnih ugrušaka, jedne od ozbiljnijih posljedica oslabljene cirkulacije.  Osim sintetičkih lijekova, od velike pomoći mogu biti i biljni napici i oblozi koji će ublažiti ovaj problem. Evo četiri najčešće korištena biljna pripravka. 

U narodnoj medicini ruzmarin se najčešće koristi u obliku napitaka i obloga. Vino od ovebiljke odlično je sredstvo za ubrzavanje protoka krvi, a priprema se na sljedeći način:

- šaku listova ruzmarina preliti litrom domaćeg vina, mješavinu uliti u staklenu bocu i ostaviti da stoji sedam dana uz svakodnevno mućkanje. Osmog dana procijediti i piti jednu manju čašicu (0,3 dl) dnevno prije doručka i ručka.

- Čaj od ruzmarina može se piti ili pripremati kao oblog: 5 g listića ruzmarina kuhati dvije minute u 1,5 dl vode, pa procijediti. Piti ujutro i navečer po jednu šolju.

Ovim čajem može se namočiti lanena krpa, koja se zatim obmota oko stopala i prekrije suhim toplim ručnikom. Drži se polasata navečer, prije spavanja.



Uloga đumbira

Gingeroli iz đumbira proširuju arterije i tako poboljšavaju cirkulaciju. Ova biljka djelotvorno je sredstvo za smanjenje holesterola i triglicerida u krvi, a osim toga ublažava reumatske bolove, zagrijava organizam, otklanja grčeve u mišićima i stimulira funkciju jetre.  Čaj se priprema tako što se dvije kašičice svježeg ili kašičica suhog đumbira prelije šoljom prokuhane vode, promiješa i pusti da se malo ohladi. Pije se topao napitak, dva puta dnevno. 


Stolisnik - ova biljka poboljšava cirkulaciju i ima antitrombocitni učinak. Svjež ekstrakt (sok) stolisnika odlično je sredstvo protiv proširenih vena, venskog zastoja i pritiska u glavi praćenog bolovima.

U slučaju loše cirkulacije uzima se tinktura koja se priprema po starom narodnom receptu: u litru domaće rakije prepečenice staviti 100 g cvjetova i listova stolisnika. Ostaviti da odstoji osam dana, uz svakodnevno mućkanje. Procijediti u čistu bocu i piti tri puta dnevno prije jela po jednu kašičicu.


Bijeli luk snižava nivo holesterola u krvi. Ilustracija


Bijeli luk - osim što snižava nivo holesterola u krvi i visoki krvni pritisak, prevenira nastanak krvnih ugrušaka (trombova) i sprečava razvoj ateroskleroze, bijeli luk širi krvne žile i zagrijava organizam. Kuhan s kiselim povrćem, kao što je paradajz, oslobađa ahoin koji djeluje protiv tromboze.  

-Tinktura: očistiti i izgnječiti u drvenoj posudi 350 g bijelog luka pa sipati u tamnu staklenu posudu i preliti sa 3 dl alkohola. Dobro zatvoriti i odložiti na hladno i mračno mjesto, ali ne u frižider. Poslije 10 dana propasirati talog, a zatim tinkturu procijediti kroz četverostruku gazu. Sljedeća tri dana tinktura treba biti na istom mjestu i pod istim uvjetima. Piti tri puta dnevno od pet do 25 kapi. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.