KORISNO

Kada svrbi nos

ali nos koji svrbi mogao bi ukazivati na neke zdravstvene probleme - u rijetkim slučajevima i vrlo opasne

Nos koji svrbi može ukazati na zdravstvene probleme. Ilustracija

Zdravlje u kući

2.3.2020

Kada vas svrbi nos, praznovjerje kaže da ćete se vrlo vjerojatno uskoro s nekim, i to žestoko, posvađati. Glagolu bez lica "ljutiti" pridodalo se nekako tokom stoljeća i ono "ljubiti", pa se smatra obično da je "ili-ili". Ili će doći do svađe, ili do pomirenja, ljubljenja, držanja za ruke... U nekim dijelovima svijeta kažu da će osobu uskoro neko iznenaditi posjetom.

No, ni romansa ni svađa nisu, dakako, pravi razlozi zbog kojih bi nekoga mogao mučiti svrbež nosa. Oni su fizički, a ponekad mogu ukazivati i zdravstveni problem koji bi bilo dobro što prije riješiti.

Većinom svrbež nastupa naglo i intenzivno, a rješava se brzo kao što i dođe - jednim "običnim" kihanjem. No, ponekad se problem može javljati češće tokom dana i biti znak alergija, virusa, pa čak i kožnih problema, upozorava Healthline.  Svrbež nosa češći je u zimskim mjesecima za vrijeme vladavina prehlade i gripe, kao i na proljeće kada se javljaju alergije. No, može se javiti u bilo koje drugo doba godine i mučiti svojom upornošću. 

A do ove neugodne "boljke" dolazi zato što virusi i bakterije napadaju najprije upravo vaš nos i sinuse. Kad se to dogodi, dolazi do nakupljanja sline, a i potreba za kihanjem nastupa upravo uslijed pokušaja vašega tijela da se riješi zaraze koja ga napada. Kihanje je u tom smislu zapravo obrana organizma.

Alergije su pritom prvi razlog zbog kojeg nos svrbi. Događaju se kad imunološki sistem regira na nešto u okruženju, što kod njega izaziva reakciju. Ukoliko se svrbež popraćen kihanjem javlja češće ili ako ste primijetili da se događa na nekim specifičnim mjestima ili u određenim situacijama, definitivno nije znak koji biste trebali ignorirati.  Ako je popraćen naglim gubitkom njuha, ekstremno natečenim nosom izvana, oteklinama i ranama, svrbež može (vrlo rijetko, piše Healthline) biti znak tumora. 


Vanjski problem


A dok svrbež kod spomenutih alergija, gripe i prehlade dolazi naglo i iznutra, onaj vanjski mogao bi ukazivati na neke kožne probleme. Suhoća kože i njena dehidriranost mogu utjecati na pojavu "ljuskica" na koži, a nos kao najistureniji dio lica najviše i svrbi.

Proizvodi koje koristite mogu biti preagresivni za kožu, lišiti je prirodnih ulja, stoga i ona više svrbi. Tu je i osjećaj zatezanja. Ponekad su u pitanju i kožne bolesti poput ekcema.  Kad se pak radi o dehidriranosti organizma i dišni putevi mogu biti isušeni, pa lakše dolazi do iritacije i (najčešće bolnog) svrbeža. 



Ispiranje nosa otopinom za nos ukoliko nos svrbi. Ilustracija


Hidratacija može spriječiti isušivanje dišnih puteva, naročito kod pacijenata koji pate od prehlade ili problema sa sinusima."Medical News Today" savjetuje onima koji imaju "potvrđene" alergije da izbjegavaju mjesta i uzroke koji ih mogu dodatno iziritirati, a isto savjetuju i onima koji su to primijetili u vlastitom okruženju - bila to prašina ili neki začin, klonite ih se ukoliko možete.

Važno je i ne pretjerivati u puhanju nosa tokom faze većeg svrbeža. Ispiranje s otopinom za dišne puteve može pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.