SAVJETI

Čokolada na licu!

Čokolada pomiješana sa medom, mlijekom, limunom ili jogurtom učinit će kožu lica mladolikom i ljepšom

Tamna čokolada njeguje kožu. Ilustracija

Zdravlje u kući

1.3.2020

Vjerovatno nema na svijetu osobe koja može odoljeti čokoladi, a tamna čokolada pravi je užitak za naša čula. No, ova fina poslastica može biti i odličan saveznik ljepote.

Tamna čokolada sadrži polifenole i flavonoide koji njeguju i pomlađuju kožu, dok je kakao, glavni sastojak čokolade, bogat antioksidansima koji štite kožu od utjecaja slobodnih radikala, ali i štetnih UV zraka kojima smo uvijek izloženi, čak i u zimskim mjesecima.

Razmazite se i isprobajte maske za lice iz kućne radinosti koje će vašu kožu učiniti ljepšom, zdravijom i mladolikom.

1. Čokolada, mlijeko, so i smeđi šećer za bolju teksturu kože , a sastojci su: 2 reda tamne čokolade, 2/3 šolje mlijeka, 3 kašike smeđeg šećera, 

1 kašičica soli.

Čokoladu otopite na pari, dodajte mlijeko, šećer i so i povežite sastojke. Ohladite do sobne temperature, a zatim nanesite na lice i vrat. Ostavite 10- 15 minuta te potom temeljito isperite vodom.

2. Čokolada, med i limun , ali pripazite: osobe s osjetljivom kožom ne bi smjele koristiti ovu masku. 

Sastojci: 2 reda tamne čokolade, kašičica meda, nekoliko kapljica svježe iscijeđenog limunovog soka.


Čokolada na pari

Čokoladu otopite na pari i u zasebnoj zdjeli odvojite otprilike jednu četvrtinu šolje. Ohladite do sobne temperature, a zatim dodajte limun i med i promiješajte. Nanesite na lice i vrat i nakon 10-15 minuta isperite mlakom vodom.

Čokolada pomaže očuvanju mladolikog izgleda, dok mlijeko pročišćava pore, osvježava i uklanja odumrle ćelije kože.

Sastojci: 1/4 šolje otopljene čokolade, 1 kašika mlijeka, pola kašike meda.

Otopljenoj čokoladi dodajte mlijeko i med i dobro promiješajte. Nanesite na lice i nakon 15-20 minuta isperite mlakom, a zatim hladnom vodom.

Otopljena čokolada. Ilustracija

4. Čokolada, jogurt i brašno od leblebije :

Jogurt će dodatno hidratizirati kožu, ali i dati joj prirodni sjaj i elastičnost. Brašno leblebije temeljito će očistiti kožu od nakupljene masnoće i nečistoće, a sastojci:1 red tamne čokolade, 1 kašika brašna od leblebije, 1/2 kašike jogurta.

Čokoladu otopite na pari i ohladite do sobne temperature. Dodajte brašno i jogurt i dobro promiješajte. Nanesite na lice i vrat i ostavite 15 minuta. Poprskajte malo vode po licu i kružnim pokretima masirajte lice, a zatim temeljito isperite vodom.

5. Tamna čokolada i glina - Ova je maska savršen izbor za osobe s masnom kožom jer će uravnotežiti proizvodnju sebuma. Čokolada njeguje i hidratizira kožu, a glina pomaže ukloniti višak masnoće te uklanja nečistoće i ostavlja kožu zdravom i nahranjenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.