KORISNO

Rižina voda je korisna

Riža je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima koji štite kožu od preranog starenja, umiruju je i daju joj sjaj.

Riža je bogata vitaminima. Ilustracija

Zdravlje u kući

24.2.2020

Odabrali smo nekoliko savjeta i trikova 'vječno mladih' Japanki koje slobodno odmah možete ukrasti.

Riža je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima koji štite kožu od preranog starenja, umiruju je i daju joj sjaj. Japanke već dulje vrijeme koriste rižinu vodu za pranje lica i kose, a postoji nekoliko metoda kako je napraviti kod kuće.  Ako vam se ne žuri, napravite fermentiranu vodu od riže: u čistu posudu stavite pola šolje riže i nekoliko puta isperite rižu vodom, zatim dodajte 2 šolje vode i potopite rižu 15 minuta.

Poslije toga procijedite rižu i držite njenu vodu u staklenki 1-2 dana na sobnoj temperaturi. Vaša fermentirana rižina voda je spremna kad joj je miris malo kiseo. Možete koristiti otopinu riže za pranje lica i ispiranje kose, nakon što je razrijedite s 1-2 šolje vode. Preostalu rižinu vodu čuvajte u frižideru najviše sedam dana.

Rižina vode sužava pore, smiruje akne, umanjuje bore, omekšava kožu i kosu čini sjajnijom.



Maska za lice s morskim algama

Morske alge poznate su po nevjerovatnim zdravstvenim svojstvima pa se preporučuju kao dio zdrave prehrane. Možete ih koristiti i na licu kako bi koža postala sjajnija. Masku možete i sami napraviti. 

Pomiješajte 1/3 ššolje praha s morskim algama s malo tople vode i maslinovim uljem dok ne dobijete glatku gustu tvar. Nanesite ovu smjesu na lice i vrat, ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim isperite vodom.


Masku od morskih algi napravite sami. Ilustracija


Nije tajna da hrana utječe na to kako se osjećamo i izgledamo. Japanska prehrana je super svježa i zdrava, evo nekih od pravila:

- Jedite više svježe, neobrađene hrane, poput ribe, žitarica, povrća, voća, morskih algi, fermentiranih sojinih proizvoda i zelenog čaja.

- Jedite umjerene količine životinjskih proizvoda.

- Prestanite jesti prerađenu, rafiniranu i slatku hranu.

U Japanu se mogu kupiti sve vrste dodataka kolagenu koji se prodaju u obliku tableta, bombona i pića. No, postoje načini da i prirodnim putem povećate nivo kolagena. U svoj jelovnik uvrstite više supe od kostiju, ribe, piletine, bjelanjaka, lisnatog povrća i agruma.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.