SAVJETI

Batat je odlična namirnica

Ovo povrće štiti organizam od srčanih tegoba, začepljenja krvnih sudova, dobar je za rad mozga i probave, a preporučuje se i u ishrani osoba s povećanim masnoćama u krvi i žuči

Batat je dobra i zdrava namirnica. Ilustracija

Zdravlje u kući

19.2.2020

I nad krompirom ima – krompir. Ako nikada niste čuli za slatki krompir – batat, a još manje ga probali, propustili ste jednu veoma dobru i zdravu namirnicu. Možete je kupiti u supermarketu, teško ćete ga naći na pijaci, a od njega ćete lako spremiti ukusno jelo. Batat samo malo podsjeća na običan krompir, jer ima izdužen i pomalo nepravilan oblik pa izgleda kao neka mješavina mrkve i krompira. Po ukusu batat krompir je vrlo prijatan, najviše nalik slatkoj bundevi.

-Slatki krompir 

Širom svijeta ga nazivaju slatki krompir, ali batat to svakako nije. On ne pripada tom popularnom povrću, nisu čak ni u rodu. Zajednički im je samo krtolast korijen i to što se manje-više pripremaju na isti način. Sve ostalo, a tu spadaju nutritivni sastav i ljekovitost, ide u prilog njemu.

Postojanost slatkog krompira je centralna i južna Amerika, a dosta se uzgaja i upotrebljava u Aziji, čitavom američkom kontinentu i u Africi. Kod nas je pomalo nepravedno zapostavljen, iako imamo sve uslove za uzgoj ove namirnice, čak i putem organske proizvodnje.

Korijen batata može biti žute, narančaste ili crvene boje. Po hemijskom sastavu slatki krompir vrlo je sličan običnom crvenom ili bijelom krompiru, ali sadrži više proteina. 

Batat ima 103 kcal/100 g. Sadrži visok procenat skroba, malo šećera i nimalo masti. Ima veliki sadržaj minerala (kalij, kalcij, magnezij i željezo), vitamina (A, B, C, E) i dijetnih vlakana neophodnih za pravilan rad organa za varenje.

Ishrana bogata vlaknima dokazano smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Ipak, ono što batat definitivno izdvaja jeste visok sadržaj beta karotena koji je poznati antioksidans.

Odlična je namirnica za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju apsorpciju glukoze. Također, slatki krompir se preporučuje u ishrani djece i sportista, jer obezbjeđuje energiju, minerale i vitamine.  Batat štiti organizam od srčanih tegoba, začepljenja krvnih sudova, dobar je za funcioju mozga i probave, također se preporučuje u ishrani osoba s povećanim masnoćama u krvi i žuči.  Hranjivi batat vrlo povoljno djeluje na organe endokrinološkog sistema. Blagotvorno utječe i na debelo crijevo, slezenu, gušteraču, želudac i bubrege. Može pomoći i kod problema s kožom. Izvrsno neutralizira štetne slobodne radikaleu organizmu i jača cijeli imunološki sistem. 

Ako patite viška kilograma, uvrstite zdravi batat na svoj jelovnik i uživajte u njegovom aromatičnom okusu i zdravstvenim dobrobitima. Složeni ugljikohidrati i vlakna u batatu omogućuju postepeno i polagano oslobađanje šećera i njegovu apsorpciju u krvotoku.

Omiljena je namirnica osobama koje kontroliraju tjelesnu težinu. Bogatstvo vlakana pruži sitost bez osjećaja težine i taloženja masti. Dodatna prednost batata leži u manganu, kojim obiluje. On pomaže u metabolizmu ugljikohidrata i faktor je u nizu enzima, važnih za proizvodnju energije i prijeko potrebnih antioksidansa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.