ORDINACIJA

Rani karijes može imati ozbiljne posljedice po oralno zdravlje

Na svakom pregledu provodi se i fluoridacija, premazivanje zubića fluorom, što pomaže u borbi protiv karijesa

Najvažnija je pravilna higijena prije spavanja. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

24.2.2020

Rani dječiji karijes najčešća je bolest dječijih zubića s kojom se danas susrećemo. Sve je češća zbog velikih količina šećera koje djeca danas konzumiraju od rane dobi.

Uzrok bakterije

Najgora kombinacija za zdravlje zuba i dobitna kombinacija za karijes je ispijanje zaslađenih sokova i zašećerenih čajeva iz bočice, pogotovo ako se djeci takvi napici daju preko noći. 

Uz šećer, uzrok ranog dječijeg karijesa je i ulazak određenih bakterija u usnu šupljinu.

Caklina mliječnih zuba slabije je mineralizirana od one trajnih zuba pa bakterije lakše i brže kroz nju prodiru.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

To svojstvo cakline, velike količine šećera i loša zubna higijena tada mogu voditi samo jednom - dječijem osmijehu crnih i smeđih zuba.

Dječiji karijes nije šala. Može imati ozbiljne posljedice po dječije oralno zdravlje - trajni zubi bit će zdraviji ako niknu u zdravoj usnoj šupljini.

Bočicu je potrebno što ranije izbaciti iz upotrebe, a osim redovne higijene mliječnih zuba, treba smanjiti i hranu koju djeca najviše vole: grickalice, čokolade, bombone, krekere i slatkiše.

Pravilna higijena

Najvažnija je pravilna higijena prije spavanja, jer u ustima tokom noći ima manje sline koja zube štiti od loših bakterija. 

Za mliječne zube važni su i redovni pregledi kod stomatologa, a dijete je za njih spremno oko trećeg rođendana. Na svakom pregledu provodi se i fluoridacija, premazivanje zubića fluorom, što pomaže u borbi protiv karijesa. Brinite se za dječije zubiće od ranog djetinjstva.

Posjete stomatologu

Zubne paste s fluoridima ojačavaju zubnu caklinu i smanjuju osjetljivost na djelovanje bakterijskih kiselina. Redovno posjećujte stomatologa radi fluoridacije mliječnih zubi. 

 Imajte na umu da bez zdrave prehrane i pravilne oralne higijene nema zdravih zubića.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.