ORDINACIJA

Vi pitate - ljekar odgovara: Potrebno je raditi kardiološke kontrole

Obavezno naglasite da ste imali operaciju srčanog zaliska ako ste trudni

Uputno je uraditi ultrazvuk srca. Ilustracija

Piše: Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista-kardiolog

27.2.2020

Nedavno sam saznala da sam trudna, a kad sam imala tri godine, urađena mi je operacija srčanog zaliska. Sve je uredu, nemam nikakve tegobe i živim uobičajenim životom. Trebam li ginekologu naglasiti da sam imala operaciju na srcu i postoje li neke opasnosti u trudnoći?

- Obavezno naglasite da ste imali operaciju srčanog zaliska ako ste trudni. Uputno je uraditi ultrazvuk srca, procijeniti tip i stanje ispravnosti zaliska i biti u kontaktu s kardiologom tokom trudnoće i nakon porođaja. Zapravo, nakon operacija srčanih zalistaka, bez obzira na trudnoću, potrebno je raditi kardiološke kontrole najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće. Za trudnoću je, međutim, od krucijalne važnosti kakva je operacija urađena. Ako je zalistak repariran (najbolja okolnost), relativno je lako kontrolirati stanje uz pomoć prilagođavanja režima uzimanja lijekova, ako se lijekovi uopće i trebaju uzimati. Ako je zalistak zamijenjen, ugradnja biološkog zaliska je povoljna za trudnoću, jer nije potrebno uzimati antikoagulacijsku terapiju. Ako je, pak, ugrađen vještački zalistak od sintetičkih materijala, to zahtijeva uzimanje antikoagulacijske terapije. Ona u nekim slučajevima može dovesti do deformacija ploda, iako postoje neka mišljenja da antikoagulacijska terapija u manjim dozama može biti bez posljedica po plod, ali je važno držati stepen razrijeđenosti krvi na adekvatnom nivou. Ovo provjeravate nalazom INR.

Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista-kardiolog. Avaz

Utvrditi odakle potječu tegobe

Imam oštre bolove na lijevoj strani grudi, koji nekad traju i pet minuta, a nekad i duže. Ponekad osjetim da se bol širi i na desnu stranu. Osim toga, teško dišem, kao da se borim za zrak. Počeli su me boljeti i vrhovi prstiju na obje ruke. Šta mi savjetujete?

- Tegobe koje imate, mogu biti povezane sa srcem, posebno s koronarnom bolešću. Ipak, tipična lokalizacija boli kod angine pektoris je u sredini prsa, otprilike u zoni koju pokriva prsna kost. Bol se može širiti na obje strane, ka ramenima, u ruke, ka vilici, u leđa ili ponekad ka žličici. Obično se javlja pri naporima i traje 1-2 do maksimalno 5 minuta i prolazi kad se osoba odmori ili kad uzme “nitroglicerin” pod jezik. Može biti praćeno gušenjem. Nekad se dešava da i drugi poremećaji mogu dati slične tegobe. Stoga je dobro uraditi kardiološku obradu da se utvrdi da li tegobe dolaze od srca, jer je srce vitalni organ. Preporučujem da se uradi kardiološki pregled s EKG-om i ultrazvuk srca, a prema procjeni kardiologa i uz odgovarajuću pripremu, i ergometrija. Ako se ispostavi da je visoka vjerovatnoća za postojanje koronarne bolesti, bit ćete upućeni na koronarografiju. Ako se isključi srce kao uzrok tegoba, potrebno je ispitati druge navedene moguće uzroke ovih simptoma.

U narednom broju na pitanja odgovara prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog. Pitanja šaljite na e-mail: [email protected].

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.