KORISNO Povrće poznato još od davnina

Celer – smanjuje rizik od nastanka Alzheimera

Njegova protuupalna svojstva pomažu smanjivanje oticanja i prilikom liječenja bolnih zglobova, a istovremeno opuštaju mišiće

Zdravlje u kući
21.02.2020 12:03

Smanjuje rizik od pojave dijabetesa, bolesti srca i divertikuloze

Foto: Ilustracija

Celer je povrće poznato još od davnina. Pronađeno je u Tutankamonovoj piramidi, koja datira iz 1323. godine prije nove ere, a korišten je u antičkoj Grčkoj.

Odličan je izvor vlakana, kalcija, magnezija, fosfora, vitamina B i B6, vitamina C i mnogih drugih minerala. Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da osobe koje barem tri puta sedmično piju sok od stabljike celera, imaju 76 posto manji rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

  • Njegova protuupalna svojstva pomažu smanjivanje oticanja
    Njegova protuupalna svojstva pomažu smanjivanje oticanja Foto: Ilustracija

Ova biljka bogata je luteolinom – flavonoidom koji proizvodi prirodno protuupalno djelovanje koje sprečava bolesti mozga, poboljšava njegove kognitivne funkcije te štiti i pospješuje pamćenje.

Poliacetilen iz celera nevjerovatno je sredstvo za poboljšavanje upala, uključujući i one kao što su artritis, osteoartritis, astma, reuma i bronhitis.

Njegova protuupalna svojstva pomažu smanjivanje oticanja i prilikom liječenja bolnih zglobova, a istovremeno opuštaju mišiće.

Pored toga, celer smanjuje rizik od pojave dijabetesa, bolesti srca i divertikuloze.

Među brojnim savjetima u borbi protiv raka nalazi se i onaj da je sirovo povrće najbolje za svaku vrstu liječenja. Predvodnik među njima je celer.

Komentari

NA VRH