KORISNO

Kopriva - tinktura za kosu i zdravlje

Napravite tinkturu u proljeće ili ljeto, a koristite u kasnu jesen i zimu

Kopriva je vrlo ljekovita. Ilustracija

Zdravlje u kući

21.2.2020


Kopriva je vrlo ljekovita i korisna biljka koju ljudi pogrešno tretiraju kao korov. Ona je poznata po tome što sadrži velike količine željeza, magnezija, natrija, kalcija, kalija i fosfora. Njihova kombinacija neophodna je za zdravlje i uravnoteženost našeg organizma.

Tinktura od koprive jako je korisna upravo u periodu jeseni i zime. Ako je pijete svakodnevno, vrlo je vjerovatno da će vas sezonske zdravstvene nepogode poput prehlada i kašlja mimoići.

Za što se sve koristi tinktura od koprive? Protiv opadanja kose, za jačanje krvi (kod anemije), jačanje imuniteta, otpuštanje vode iz organizma (prirodni diuretik), liječenje reumatizma, bolesti probavnih organa, ateroskleroze, migrena, bubrežnih bolesti, urinarnih infekcija i ublažavanje alergijskih reakcija te ekcema na koži.

Oko 10 do 15 kapi tinkture otopi se u vodi i pije triput dnevno, najčešće prije obroka. Ili, u slučaju problema s opadanjem kose, nekoliko puta sedmično par kapi tinkture umasirati u vlasište te nakon nekoliko minuta isprati.

Za tinkturu su potrebna samo dva sastojka: kopriva i rakija. Kopriva se bere sa stablom i korijenom pa slobodno naberite koliko želite. Kod kuće je dobro operite, a zatim je nožem isijecite na sitne dijelove.  Minimalna potrebna količina je oko dvije pune šolje. Drugi sastojak je litra rakije, po mogućnosti od koma, komovice. Nasjeckane dijelove stavite u staklenkus rakijom i dobro zatvorite. Tako zatvorena, staklenka treba stajati 15 dana.  

Tokom toga vremena potrebno je nekoliko puta promućkati sadržaj. Nakon dvije sedmice tinkturu treba procijediti kroz gustu cjediljku ili gazu.

Tinkturu čuvajte u staklenoj boci tamnije boje, nikako na svijetlom i osunčanom mjestu. Također, nema potrebe da je čuvate u frižideru već je držite na sobnoj temperaturi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.