KORISNO

Rak - depresivna je trećina oboljelih

Stručni časopis Lung Cancer piše kako depresija kod oboljelih od raka osim kvalitete života reducira i izglede za uspjeh liječenja

Trećina pacijenata su depresivni, jer su oboljeli od raka. Ilustracija

Zdravlje u kući

20.2.2020

Istraživanje provedeno među oboljelima od raka pokazuje kako je depresija prisutna kod trećine pacijenata, pišu američki znanstvenici s Ohio State University. Stručni časopis Lung Cancer piše kako depresija kod oboljelih od raka osim kvalitete života reducira i izglede za uspjeh liječenja. Objavljeni podaci su prikupljeni od 186 osoba s dijagnozom raka pluća. Umjerena depresija je bila prisutna kod 28 posto pacijenata, a teška kod 8 posto.

Globalno zatopljenje je u istraživanju provedenom na University of California povezano s povećanjem učestalosti preranih poroda, objavio je stručni časopis Nature Climate Change. 

Koristeći podatke prikupljene tijekom 20 godina na uzorku od 56 miliona poroda, znanstvenici su izračunali kako su više temperature zraka doprinijele preranom porodu 25 000 djece godišnje samo u SAD. Prema njihovim procjenama, trudnice u SAD zbog globalnog zatopljenja izgube više od 150 000 gestacijskih dana godišnje.

Istraživanje provedeno u SAD uz sudjelovanje 13 000 srednjoškolaca je povezalo opetovane potrese mozga s povećanjem rizika za suicid, piše Journal of Affective Disorders.

Kod ispitanika koji su u proteklih godinu dana imali potres mozga zabilježen je 15 posto veći rizik za prisutnost simptoma depresije, razmišljanje o suicidu te planiranje i pokušaj suicida.

Razmišljanje o suicidu je zabilježeno kod 21 posto srednjoškolaca koji su imali potres mozga, a dodatni rizik su imali oni koji su potres mozga imali više puta.

Veza između potresa mozga i pokušaja suicida bila je dvostruko izraženija kod dječaka.

Osobe koje redovno peru zube imaju manji rizik za poteškoće sa zdravljem kardiovaskularnog sistema, utvrdili su južnokorejski znanstvenici koristeći

podatke prikupljene tokom 10 godina od 161 000 ispitanika starijih od 40 godina.

Pokazalo se kako osobe koje peru zube najmanje tri puta dnevno imaju prosječno 10 posto manji rizik za fibrilaciju atrija i 12 posto manji rizik za zatajivanje srca.

Kako piše European Journal of Preventive Cardiology, preventivni učinak pranja zuba bio je neovisan o spolu, dobi, prihodima, učestalosti tjelovježbe, konzumaciji alkohola, visini krvnog pritiskas ili udjela masnog tkiva u organizmu ispitanika.

Muškarci koji redovno puše marihuanu imaju do 36 posto veći rizik obolijevanja od raka testisa. Američki naučnici su utvrdili kako najveći rizik prijeti muškarcima koji su marihuanu redovito pušili u dužem razdoblju.

Ostali faktori rizika za rak testisa su nespušteni testisi ili porodična historija ove bolesti. Na rak testisa otpada oko 1 posto svih slučajeva karcinoma kod muškaraca, no riječ je o najčešćem tipu raka kod muškaraca u dobi od 15 do 49 godina. U polovini slučajeva su oboljeli mlađi od 35 godina.

Bolovi u nogama tokom svakodnevnih aktivnosti mogu ukazati na prisutnost bolesti perifernih arterija, upozoravaju američki znanstvenici s Penn State University.

Bolest perifernih arterija je ateroskleroza donjih ekstremiteta koja uzrokuje njihovu ishemiju.  Riječ je o stanju koje se razvija postepeno, sve dok sužavanje krvnih žila ne dovede bolova i grčeva prouzročenih pomanjkanjem hranjivih tvari i kisika. Većem riziku su izloženi muškarci, posebno oni stariji od 65 godina. Ostali faktori 

rizika uključuju pušenje, previsoki krvni pritisak, bolesti srca te povišenu koncentraciju holesterola i šećera u krvi.

Prema rezultatima novih istraživanja, primjena mezenhimskih matičnih ćelija u paraliziranih pacijenata koji imaju traumatske ozljede leđne moždine, može pomoći u vraćanju u motoričkih i senzornih funkcija.

Mezenhimske matične ćelije su prvobitno otkrivene u koštanoj srži i vrlo su pogodne za kliničku primjenu. U ovom istraživanju uzete su iz tijela pacijenta, i to iz masnog tkiva i tretirane u laboratoriji, a zatim ubrizgane u leđnu moždinu u lumbalnom području.

To je učinjeno 11 mjeseci nakon pacijentove ozljede kičme. Redovitom fizioterapijom nakon tretmana, povratio se osjet u donjim udovima te je pacijent na kraju i prohodao. Tako se pacijentima koji imaju slične ozljede leđne moždine pojavila nova nada za oporavak.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.