KORISNO

Pet znakova koji upućuju na bubrežne kamence

Bubrežni kamenci ne moraju biti opasni, ali su često jako bolni. Zato je važno primijetiti simptome na vrijeme

Bubrežni kamenci ne moraju biti opasni. Ilustracija

Zdravlje u kući

17.2.2020


Ljudi su svjesni problema s bubrežnim kamencima od pradavnih vremena, a prvi zapisi o tom oboljenju datiraju još iz 600. godine prije Nove ere. Od tog poremećaja veći rizik prijeti muškarcima nego ženama, a simptomi su često vrlo tihi i prikriveni. Ali  ako se kamenci počnu pomicati, rezultat može biti vrlo intenzivna bol. Upravo zbog toga vrlo je važno primijetiti prve simptome i reagirati na vrijeme te konzultirati liječnika. 

Ovo su neki od najvažnijih i najočitijih simptoma koji bi mogli ukazivati na to da imate bubrežne kamence.

Osjećate li intenzivnu bol u trbuhu, leđima ili preponama, možda su u pitanju bubrežni kamenci. Bol se javlja zato što kamenci mogu zapeti u uskom mokraćnom kanalu te tako stvoriti pritisak u bubrezima. Kako se kamenac pomiče, bol se može pomicati s leđa prema preponama.

Mokraća se zbog bubrežnih kamenaca može promijeniti na nekoliko načina.

- uporan i čest poriv za mokrenjem javlja se kad se bubrežni kamenci pomiču i doputuju do mjehura. To također može izazvati ozbiljnu bol i osjećaj pečenja tokom mokrenja.

- količina urina može se smanjiti što je povezano s kamencima zapelim u mokraćnom kanalu. Kamenci mogu čak posve blokirati prolaz mokraće.

- u urinu se može pojaviti krv za što su također glavni krivci kamenci u urinarnom traktu. Neobičan i neugodan miris mokraće također može biti znak da je u bubrezima došlo do upale koja može dovesti i do zamućenosti urina.

Visoka temperatura uvijek ukazuje na upalu negdje u tijelu pa tako i u urinarnom traktu ili bubrezima. Upale dodatno kompliciraju stanje s bubrežnim kamencima.

Mučnina je često praćena povraćanjem. To se događa zato što bubrezi i gastrointestinalni trakt dijele zajedničke živčane spojeve. Do mučnine može doći i uslijed jakih bolova.

Kad imate kamence, bubrežna funkcija se smanjuje. Zbog toga se u tijelu može javiti nagomilavanje toksina što pak može utjecati na to kako se osjećate. Možda ćete biti umorniji nego inače ili osjećati jaku bol zbog čega ćete biti općenito slabiji.

U povećanom ste riziku od formiranja bubrežnih kamenaca ako...

1. Ne pijete dovoljno vode.

2. U porodici imate slučajeve pojave bubrežnih kamenaca.

3. Konzumirate puno šećera, soli i poteina.

4. Uzimate vitamin D i kalcij,

5. Pretili ste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.