SAVJETI

Dodaci prehrani - kada i sa čime ih treba uzimati da bi djelovali?

Ako ih nemate dovoljno, ujutro se piju vitamini B, C i željezo, u podne je najbolje vrijeme za cink, a magnezij prije spavanja

Vitamin C iz limuna je dobar za jačanje imuniteta. Ilustracija

Zdravlje u kući

18.2.2020


Ljudi nikad nisu uzimali toliko dodataka prehrani kao ovih godina, a ta se ogromna farmaceutska industrija samo širi uz propagande poruke - uzmite ovo, bit ćete zdraviji, mršaviji, imati ljepšu kosu, biti manje umorni...

Ali, jesu li pilule stvaro rješenje za sve? Naučna istraživanja dokazala su kako postoje koristi od nekih suplemenata, dok postoje dodaci na tržištu koji nemaju veće koristi od placeba.

Osim toga, ključno je dodatke prehrani uzimati u dobrim kombinacijama, kao i u pravo doba dana da bi se poboljšala njihova apsorpcija. Uzimajte ih samo ako je utvrđen manjak.

Pripazite i na termine uzimanja pojedini dodataka. Neki bolje djeluju na prazan želudac, dok se drugi uzimaju isključivo uz hranu, a neke kombinacije vitamina i minerala mogu usporiti apsorpciju, dok druge omogućuju da ispravno djeluju u organizmu. Također, liječnici ističu da suplemente ne treba uzimati samoinicijativno, već uz konsultaciju s doktorima i to nakon pretraga koje su ukazali na njihov manjak. 

Već se mnogo godina smatra kako su multivitamini koje unosimo ključni za ukupno zdravlje. Vitamin C za jačanje imuniteta, vitamin A za dobar vid, vitamin B za jaku kosu i nokte... Popis je gotovo beskonačan, no ne samo da sve to dobivamo hranom koju jedemo, već i studije pokazuju da njihov višak može izazvati više štete nego koristi.

Veliko istraživane provedeno na 39 hiljada žena srednjih godina pokazalo je da žene koje uzimaju dodatke multivitamina na dulje staze imaju veći rizik od prijevremene smrti od onih koje ih ne uzimaju.

Ujutro vitamin B12 je najbolje uzimati u kombinaciji s vitaminom B1 i bakrom. Vitamin B12 potiče stvaranje energije i zato ga treba uzeti ujutro na prazan želudac.

Osim toga, ujutro je vrijeme i za uzimanja vitamina C, koji se može uzeti s vitaminima B12, E i A. Dodatak željeza se također uzima ujutro, ali uz hranu, da ne sjeda teško na želudac. Važno je ne uzimati ga u kombinaciji s cinkom, vitaminom E, manganom ili kalcijem.

Popodne -  ovo doba vitamine treba obavezno uzimati s hranom. Preporučuje se tada uzimati cink, najbolje u kombinaciji s vitaminima A, C i B12. Ako pijete cink, izbjegavajte uzimanje željeza, bakra i vitamina B9.

U podne treba uzimati i vitamin A, najbolje s vitaminima C i E, te s cinkom.

Navečer s hranom, tokom ili poslije večere, treba uzeti vitamin D, najbolje u kombinaciji s kalcijem koji povećava njegovu apsorpciju. Osim toga, dobra je kombinacija vitamina D i ribljeg ulja.

Prije spavanja -  da biste poboljšali probavu, uzimajte probiotike oko dva sata nakon večere. Prije spavanja je idealno vrijeme i za uzimanje magnezija radi bolje iskoristivosti. Možete ga uzeti s kalcijem te vitaminom B6.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.