SAVJETI

Superhrana - namirnice koje čine čuda za žensko zdravlje

Žene imaju niz posebnih prehrambenih potreba, a odabir pravih namirnica može imati pozitivan učinak na njihovo zdravlje

Brokula je super hrana koja rješava razne probleme. Ilustracija

Zdravlje u kući

18.2.2020

Kao što su pokazala istraživanja, izbor određenih grupa namirnica može pomoći poboljšanju zdravlja i sprečavanju određenih bolesti. Što se žena tiče, one imaju niz specifičnih prehrambenih potreba, a ovo su namirnice koje mogu imati pozitivan učinak na njihovo zdravlje.

Voda s limunom je jako bitna u procesu probave jer kako tijelo stari, količina kiseline u želucu opada. Istraživanje pokazuje da više od 30 posto žena ima atrofični gastritis, što je stanje koje je obilježeno s malo ili nimalo želučane kiseline. Osim toga, limun je idealan za mršanje,  jer sok cijelog limuna ima samo 12 kalorija, a ima i trećinu dnevne preporučene doze vitamina C. Također, pomaže kod gubitka kilograma jer pomaže u borbi protiv gladi, a limunska kiselina ima i detoksikacijske sposobnosti koje pomažu u borbi protiv raka i smanjenju upale. 

Čaj od listova maline dobro je poznato piće koje je korisno za zdravlje žene jer sadrži puno vitamina i minerala neophodnih ženskom tijelu. Sadrži željezo, kalcij, kalij, vitamine B, A, C i E.

Trudnice ga obično koriste kako bi olakšale i skratile porođaj, a dokazano je i da ublažava simptome predmenstrualnog sindroma (PMS), jaka krvarenja, kao i bolne grčeve. Razlog tome je visok udio vitamina i minerala koji uravnotežuju hormone i jačaju zidove maternice.

Brokula je superhrana koja rješava razne probleme. Tako šolja brokule sadrži 100 posto vitamina koji su presudni za proizvodnju kolagena, a on koži daje elastičnost, što znači da joj vraća mladolik izgled bez bora. Također je bogata vitaminom A koji pomaže u obnovi ćelija i pomaže stare ćelije kože zamijeniti novim. 

Kurkuma sadrži snažne antioksidante i ima protuupalna svojstva. Također je poznata i po antifungalnom (protiv gljivica), antibakterijskom i antivirusnom djelovanju.  Dakle, kurkuma bi mogla biti učinkovit tretman protiv gljivice candida. 

Ovo je biljna namirnica koja osigurava proteine i vlakna, a visok udio proteina štiti i njeguje folikule kose te hidrira vlasište. Na kosi formira nevidljivi film kako bi je zaštitio od onečišćenja i prašine.

Postoji niz namirnica koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, a to je najčešće morska hrana poput lososa, tune i srdela te riječne pastrve. Hrana bogata omega-3 sadrži eikozapentaensku kiselinu, dokozaheksaensku kiselinu i EPA kiseline, koje pomažu u raznim zdravstvenim problemima, a također smanjuju i rizik od srčanih bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.