SAVJETI

Doručak skida kilograme

Ključno za mršavljenje nije samo ukupan broj kalorija nego i vrijeme kada se one unose

Svaki dan započnite običnim doručkom. Ilustracija

Zdravlje u kući

17.2.2020

Doručak je najvažniji obrok, jer osigurava potrebnu energiju za ostatak dana. Doručak od 600 do 850 kalorija prije devet ujutro djeluje kao saveznik metabolizmu i drastično potiče mršavljenje te uravnotežuje hormone i sagorijeva masne naslage. 

Obilan doručak zapalit će vaš organizam, ali važno je da bude bogat vlaknima i proteinima. Ako se pridržavate svih pravila dijete, za mjesec možete smršaviti i do deset kilograma, a u isto vrijeme jesti pizzu, sladoled i namirnice koje druge dijete ne dozvoljavaju.

Kod strožije verzije „dijete velikog doručka“ za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300. Doručak je važno jesti već 15 minuta nakon što ustanete iz kreveta, a čak i ako ne osjećate glad ujutro - nakon dvije sedmice ćete se i prilagoditi i buditi se gladni. 

Svaki dan započnite običnim doručkom. Primjer doručka koji daju nutricionisti sastoji se od omleta s tri bjelanca, 50 g sira, 50 g suhog mesa, povrća, pola mafina sa sirom. Žitnih pahuljica sa 200 ml mlijeka, čokoladnog kolača. Iz dana u dan neka se doručak sastoji od sedam porcija proteina među kojima su dvije porcije mliječnih proizvoda, dvije porcije ugljikohidrata, dvije porcije masnoća i jedna porcija slatkog deserta. 

Ručak neka bude od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dvije porcije povrća sa škrobom i jedna porcija voća.  Večera neka se sastoji od tri porcije proteina, dvije porcije povrća sa škrobom i dvije porcije voća.

Krastavice su zeleno povrće sastavljeno većinom od vode i sadrže samo 16 kalorija po porciji. Sjemenke i kora sadrže najveću količinu nutrijenata. Najvredniji u njima je beta karoten.

Zelena salata

Ovu salatu uvijek možete jesti bez grižnje savjesti. Ilustracija

Ovu salatu uvijek možete jesti bez grižnje savjesti, jer ona vas neće debljati. Šoljica zelene salate sadrži oko osam kalorija. Bogata je željezom, magnezijem i vitaminima te nezaobilazan dodatak svakoj zdravoj prehrani. U mnogim dijetama naći ćete zelenu salatu.

Jači imunitet

Velika narandža sadrži samo 80 kalorija. Ilustracija

Narandže su najpoznatije po obilju vitamina C, koji je ključan za proizvodnju kolagena i jačanje imuniteta. Velika narandža sadrži samo 80 kalorija.

Ukusne borovnice

Jako su zdrave. Ilustracija

Borovnice obavezno ubacite u svoj doručak kada želite smršaviti. Imaju obilje antioksidanasa i vlakana. Jako su zdrave, a sadrže samo 85 kalorija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.