KORISNO

Prostata i tegobe koje se javljaju

Saznajte nešto više o najpoznatijim lijekovima za prostatu koje možete nabaviti bez recepta

Prostratitis je upala prostate. Ilustracija

Zdravlje u kući

14.2.2020

Tegobe s prostatom predstavljaju jedan od najčešćih zdravstvenih problema u životu muškarca. Pokazalo se da skoro svaki drugi stariji od 50 godina ima problema s prostatom, a vrlo je vjerovatno će ih doživjeti svi muškarci koji dočekaju starost.

Prostata je žlijezda smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, a ispred završnog dijela debelog crijeva. Obavija mokraćnu cijev, a sastoji se od sitnih žlijezda i njihovih izvodnih kanalića.

Osnovna njena funkcija je proizvodnja većine tekućine u sjemenu kao i kontrola mokrenja. Nakon 40. godine prostata se počinje povećavati zbog umnožavanja ćelija.

Najčešće promjene koje se javljaju na prostati su upala prostate (prostatitis) i dobroćudno povećanje prostate (benigna hiperplazija prostate).

Prostatitis je upala prostate, najčešća je urološka dijagnoza muškaraca mlađih od 50 godina i treća po učestalosti kod muškaraca starijih od 50 godina. Češće se pojavljuje kod muškaraca u srednjoj životnoj dobi i obično je posljedica infekcije urinarnog trakta.

Postoje 3 vrste prostatitisa: akutni bakterijski, hronični bakterijski prostatitis te hronični nebakterijski prostatitis koji se naziva i “sindromom hronične bolnosti zdjelice” zbog boli kao prevladavajućeg simptoma.

Akutna upala prostate je neugodna i može nepovoljno utjecati na kvalitet života (javljaju se smetnje poput: opće slabosti, povišene tjelesne temperature, bolova ili osjećaja nelagode). No,može se liječiti kako ne bi prešla u dugotrajni hronični oblik.

Benigna hiperplazija prostate je dobroćudno (nemaligno) povećanje prostate i ujedno najčešću bolest ove žlijezde. Uzrok ove promjene prostate je starenje pa se zato često označava i kao bolest starenja kojo su u osnovi hormonske promjene.

Poslije 40. godine kod 80 posto muškaraca počinju se javljati neugodne smetnje koje stvaraju pritisak oko mokraćne cijevi sužavajući je i otežavajući njenu funkciju. Mokrenje je kasnije otežano, usporeno ili odgođeno zbog nedovoljnog pražnjenja mokraćnog mjehura i zaostajanja mokraće u mjehuru.

Za navedene dvije bolesti prostate postoje različite terapije, prirodne i medicinske, a njihova učinkovitost ovisi o različitim faktorima.

Postoje različite tablete i pripravci za prostatu koji se mogu nabaviti bez liječničkog recepta. Kako je moć TV reklama ogromna, a bezreceptni lijekovi se smiju reklamirati, teško da će proći jedan dan a da vam sa reklama ne obrati žena bujnih oblina koja preporučuje afričku šljivu.

Poslušajte ovaj besplatan savjet: Prije uzimanja bilo kojeg lijeka za prostatu bez recepta, obavezno se obratite svom liječniku za savjet. A ovo su najćešće reklamirani takvi lijekovi:

1. Prostamol uno je biljni lijek koji sadrži ekstrakt ploda sabal palme, to je pripravak koji djeluje na mokraćni sistem. Ovaj lijek samo ublažava umjerene tegobe kod povećane prostate, bez smanjenja povećane prostate. Nužne su redovite liječničke kontrole kako bi se isključile maligne promjene na prostati. Trajanje liječenja ovisi o prirodi, težini i toku simptoma.

2. Regen50 su kapsule za regeneraciju prostate, služe za prevenciju i otklanjanje simptoma vezanih uz simptome bolesti prostate. Namijenjene su svim dobnim skupinama. Ako se koriste redovito, prema uputstvu za upotrebu one djeluju dugoročno.

3. UroVita je spoj najučinkovitijih stopostotnih prirodnih sastojaka za održavanje zdrave prostate i mokraćnih kanala. Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima (kora afričke šljive, sabal palma, suhi ekstrakt korijena koprive, vitamin D, vitamin E, selen, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt livadne djeteline i nara) djeluje kao prirodna alternativa za ublažavanje tegoba prostate. Pomaže kod: čestog i otežanog mokrenja, slabog mlaza mokraće, kao i nemogućnosti zadržavanja mokraće.

4. UROSAL M Plus kapsule su biljnog porijekla, sadrži ekstrakt sabalovog ploda.

Koriste se kao dodatak prehrani. Ako se ne ublaže smetnje mokrenja nakon 4 do 6 sedmica primjene ovih kapsula, potražite savjet liječnika.

5. UroProstal kapsule predstavljaju mješavinu biljnih ekstrakata (ekstrakti sabal palme i korijena koprive) obogaćenu vitaminom E, cinkom i selenom.

Namijenjene su poboljšanju funkcije prostate i mokraćnih puteva (koristi se kod učestalog mokrenja i slabog mlaza mokraće). Uzimaju se jednom na dan po jednu kapsulu, između obroka. Proizvod treba uzimati kroz 4 sedmice, a zatim napraviti pauzu od jednog mjeseca.

6. PROSTABIOL kapsule su namijenjene muškarcima starijim od 50. godine života koji pate od urinarnih tegoba izazvanih benignom hiperplazijom prostate. Sastojci kapsula su ulje sjemenki tikve, vitamini E i C, prah soka acerole, cink i selen. Preporučuje se uzimati dvije kapsule na dan za vrijeme doručkanajmanje dva mjeseca.

7. HERBIKO afrička šljiva su kapsule s ekstraktom kore afričke šljive. Pomažu u reguliranju funkcija prostate. Koristi se za tegobe benigne hiperplazije prostate, a i svih problema dijelova urogenitalnog trakta povezanih s prostatom.

Vremensko ograničenje primjene je 4 sedmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.