KORISNO

Gavez korijen oporavlja kožu i ublažava bolove

Tinktura od gaveza koristi se za liječenje preloma i oporavak nakon preloma, za tretiranje izraslina na kostima i prorijeđenog koštanog tkiva

Gavez oporavlja kožu. Ilustracija

Zdravlje u kući

14.2.2020

Gavez je biljka koja se od davnina koristi kao lijek za zaustavljanje krvarenja, probleme s plućima i pomoć u zacjeljivanju slomljenih kostiju. 

Pomaže bržem rastu novih ćelija kože i smanjivanju bolova i upala. To je trajnica čije korijenje raste u dubinu i lako iznova naraste svake godine te je vrlo česta u našoj okolini. Spada u porodice boražinovki koja raste na području srednje Europe. Može imati žute ili ljubičaste cvjetove, ovisno o vrsti te ima duguljaste dlakave listove.  

Važno je znati koji dijelovi biljke su ljekoviti. U slučaju gaveza to su lišće i korijen. Oba imaju ljekovita svojstva, ali korijen ima veću koncentraciju korisnih sastojaka.

Gavezov korijen je sluzav i naizgled crn, a iznutra bijel. Sadrži alantoin, sluzi, fenolne kiseline poput kumarinske i ružmarinske, glikopeptide, saponine,aglikone i pirolizidin alkaloidi.

Alantoin je aktivna prirodna supstanca koja potiče rast ćelija u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu i najvažniji je sastojak korijena gaveza.

Ljekovitost gaveza poznata je još od Srednjeg vijeka, a ta razgranata korovska biljka tradicionalno se koristi za liječenje bolnih zglobova. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pittsburghu potvrdilo je narodnu mudrost dokazavši dobrobiti gaveza u ublažavanju simptoma artritisa.

Ljekovito lišće i korijen gaveza djeluju protuupalno pa ubrzavaju zacjeljivanje rana, pomažu kod istegnuća mišića i ligamenata, a bogati su i alantoinom koji potiče regeneraciju kože pa je izvrsno sredstvo za postizanje zdravog i mladenačkog tena.

Zbog ovog sastojka gavez je jedan od najboljih lijekova za olakšanje simptoma u slučaju unutarnjih i vanjskih rana, oteklina, posjekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja, istegnuća mišića,tetiva.

Smatra se da gavez pomaže kod bolova u leđima i reumatoidnog artritisa. Oblozi od gaveza su učinkoviti protiv psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma, čukljeva.

Dio biljke najbogatiji ljekovitim sastojcima njezin je korijen koji se iskopava u proljeće ili jesen, a najbolje u oktobru i novembru. Korijenje se potom reže i suši te čuva na suhom i hladnom mjestu.

Mljeveni korijen gaveza često se konzumirao kao čaj, no neka istraživanja pokazala su štetnost gaveza za jetru, te se preporučuje ipak koristiti ga samo za vanjsku upotrebu.  

Tinktura od gaveza koristi se za liječenje otvorenih i zatvorenih preloma kostiju, oporavak nakon preloma, izraslina na kostima, ali i prorijeđenog koštanog tkiva.

Za tinkturu vam je potrebno 100 g korijena gaveza, 700 mL 50-postotnog (ili više postotnog) medicinskog alkohola i staklena boca od jedne litre.

1. U bocu ulijte alkohol, dodajte korijen gaveza i dobro ju zatvorite.

2. Bocu položite vodoravno i ostavite da stoji na tamnome mjestu dvije sedmice.

3. Mješavinu promućkajte svaki treći dan kako korijen ne bi samo stajao na dnu.

4. Nakon dvije sedmice tinkturu procijedite u tamnu staklenu bocu i držite na tamnom mjestu kada je ne koristite.

5. Tinkturu od gaveza koristite tri puta dnevno.

Umjesto alkohola možete koristiti i domaću rakiju, no ta će tinktura vrlo neugodno mirisati i bit će ljepljiva, pa se preporučuje alkohol kupiti u apoteci.

Osušeni korijen gaveza također možete kupiti u biljnim apotekama ili pojedinim prodavaonicama zdrave hrane.

Najpraktičniji i najkvalitetniji način upotrebe gaveza je gavezova mast.

Pola šolje maslinovog ulja ili ulja grožđanih koštica, 4 čajne kašičice korijena gaveza, pola šolje cvjetova nevena, dvije kašičice korijena đumbira,4 čajne kašičice pčelinjeg voska, 5 – 10 kapi eteričnog ulja (po želji).

Sastojke odaberite ovisno o namjeni masti. Maslinovo ulje djeluje kao prirodni ibuprofen pa ga dodajemo za ublažavanje bolova kostiju i zglobova. Ulje grožđanih koštica jak je antioksidans te čuva kožu od starenja.

Neven djeluje protuupalno, a korijen đumbira potiče cirkulaciju pa su oba ova sastojka izvrsna kako za ublažavanje bolnih kostiju i mišića, tako i u njezi kože.

1. Bilje zavežite u transparentnu gazu. Ulje ulijte u posudu, a gazu s biljem stavite u ulje.

2. Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Izvadite nakon 3 sata i pustite da se ohladi.

3. Gazu dobro iscijedite u ulje, zatim dodajte pčelinji vosak i miješajte dok se ne otopi, ako je potrebno, na vatri.

4. Ukapajte eterično ulje, smjesu izlijte u staklenku i ostavite otkrivenu 24 sata, potom je zatvorite, čuvajte na hladnom mjestu i potrošite u roku tri mjeseca.

Postoje određeni rizici kada je u pitanju uzimanje gaveza. On sadrži hemikalije koje mogu izazvati oštećenje jetre, pluća i rak. Posebno je opasan za trudnice i dojilje, djecu, hronične bolesnike i starije osobe.

Ne preporučuje se konzumiranje svježih listova gaveza jer sadrže pirolizidin alkaloide koji su štetni za mnoga tkiva. Zbog toga je pripravke za oralnu upotrebu od gaveza zabranila i Europska agencija za sigurnost hrane i lijekova.

Gavezovu mast ne stavljajte na otvorene rane jer postoji mogućnost da rana izvana zacijeli, a unutrašnjost ostane upaljena što može dovesti do gnojenja rane. Nikada ne konzumirajte oralno zbog opasnosti koju gavez predstavlja za jetru. Prije korištenja gavezove masti uputno je konzultirati se s liječnikom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.