SAVJETI

Koža na prstima puca, jer je oštećena

U nekim slučajevima uzroci mogu biti i bolesti koje je potrebno tretirati uz propisanu terapiju liječnika specijalista

Pucanje kože može biti bolno. Ilustracija

Zdravlje u kući

14.2.2020


Ruke su jedan od prvih pokazatelja koliko pažnje pridajemo svom tijelu. Pucanje kože na prstima je neprivlačno, može biti i bolno, a najčešće se radi o uzrocima koji se mogu prevenirati. Zato je potrebno obratiti pažnju na adekvatnu njegu kože.  Koža na prstima ponekad ispuca upravo zato što su ruke najizloženiji dio tijela. Uzroci najčešće nisu ozbiljni, iako ponekad to mogu biti i bolesti koje je potrebno tretirati uz propisanu terapiju liječnika specijalista.  

Neki od uzroka pucanja kože na prstima:

1. Učestalo pranje ruku – preučestalo pranje agresivnim sapunom uklanja zaštitna ulja i čini kožu suhom pa ona postaje podložna pucanju. Najbolje je nanositi kremu za ruke nakon svakog pranja ruku i smanjiti kontakt sa sapunom ili sapunicom (npr. prilikom pranja suđa).

2. Vremenski uslovi – nepovoljni klimatski uvjeti mogu negativno utjecati na ruke i uzrokovati pucanje kože na prstima. Tome su pogotovo izložene osobe koje ne nose rukavice tokom suhih i hladnih zima. Između ostalog i jako sunce može biti nepogodno za ruke i uzrokovati opekline zbog kojih koža na prstima puca.

3. Nedovoljna njega ruku. Imajte na umu da koža na rukama i prstima starenjem može postati suha, pogotovo ako izostaje redovita njega.

4. Genetika – neki ljudi općenito imaju veće predispozicije za pucanje kože, kako na tijelu tako i na prstima. U ovom slučaju i nastojte prevenirati situacije koje doprinose dodatnom isušivanju i pucanju kože.

Zdravstveni problemi povezana s pucanjem kože na prstima mogu biti:

Ekcem na rukama (dermatitis) – ekcem je stanje kada se dijelovi kože upale, postaju crveni i uzrokuju svrbež, a mogu se pojaviti i mjehurići.

Psorijaza je autoimuna bolesti koja uzrokuje crvene, upaljene mrlje na koži (najčešće na mjestima kao što su lakat, koljeno, prsti, itd.).

Alergijski kontaktni dermatitis javlja se kada osoba dođe u neposredni dodir s određenom tvari na koju je alergična.

Guljenje kože na prstima najčešće je uzrokovano nekim od navedenih faktora i u većini slučajeva nije razlog za brigu. Kod djece guljenje kože na jagodicama može biti uzrokovano i cuclanjem prstiju.

Ipak, značajno ispucala koža na dlanovima može ukazivati na određena medicinska stanja pa u tom slučaju potražite pomoć i savjet dermatologa.

Ispucale ruke do krvi su najčešće znak određenog medicinskog stanja kao što su psorijaza ili dermatitis. Takva stanja najčešće su popraćena još nekim simptomima kao što su upaljena koža, osjećaj pečenja, krvarenje iz bolnih pukotina itd. Preporučujemo da se savjetujete s liječnikom u ovom slučaju kako biste dobili adekvatnu terapiju.

Njega kože nije dovoljna ako budete nastavili raditi to što je dovelo do nužnosti za intenzivnom njegom ruku. Neke od preventivnih mjera koje možete poduzeti kako biste izbjegli pucanje kože na prstima su sljedeće:

- perite ruke u mlakoj umjesto vrućoj vodi,

- odaberite nježniji i prirodniji sapun za ruke,

- nakon pranja, ruke nježno osušite peškirom i izbjegavajte sušilice za ruke),

- prilikom pranja suđa ili čišćenja nosite gumene rukavice,

- nanosite kremu nakon svakog kontakta ruku s vodom,

- nosite zaštitne rukavice tokom hladnih zimskih dana,

- smanjite vrijeme tuširanja kako bi ruke i prsti bili u što kraćem kontaktu s vodom,

- izbjegavajte kontakt s agresivnim hemikalijama.

Posebno obratite pažnju na uzroke koji bi se mogli odnositi na vas i primijenite nužne preventivne korake.

Posjetite liječnika obavezno ako uočite ove znakove:

- guljenje i pucanje kože duže od 2 sedmice (i unatoč njezi ruku),

- znakove infekcije,

- otekline na rukama,

- krvarenja iz pukotina,

- simptome koji se pogoršavaju.

Pritom je važno imati na umu sljedeće: Svako medicinsko stanje mora dijagnosticirati liječnik. Ovisno o stanju, ponekad se za liječenje propisuju određeni lijekovi (steroidi, antibiotici, kortikosteroidi, itd.). Osim toga postoje i specijalizirane kreme koje se izdaju na recept.

Nema smisla njegovati kožu, ako ne radite na njenoj prevenciji i ne primjenjujete mjere zaštite.

Kada birate kremu ili losion za njegu ruku i prstiju, birajte proizvode što prirodnijih sastojaka. Možete koristiti kremu ili hranjiva ulja.

Neki od prirodnih ovlaživača koje možete koristiti za ruke i prste su sljedeći:

Kokosovo ulje – umasirajte u kožu jednom dnevno. Ono umiruje ispucalu kožu i štiti od infekcija.

Ricinusovo ili maslinovo ulje – jednom dnevno umasirajte na ispucalo područje) pa isperite nakon 15 – 20 minuta.

Kada nanesete kremu, nježno masirajte ruke kako bi se proizvod što bolje upio. Ako vam ruke postanu suhe, dodajte još kreme. Ako niste sigurni u izbor kreme uvijek možete zatražiti savjetovanje u obližnjoj apoteci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.