KORISNO

Šta izaziva bol ispod pazuha?

Koji su mogući uzroci i kako ublažititi neugodnosti

Bol ispod pazuha može imati brojne uzroke. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.2.2020

Bol ispod i oko pazuha može imati brojne uzroke. Često su bezopasni i potrebno je samo pronaći način za ublažavanje boli, ali ponekad uzrok može biti upalno stanje, ozljede ili ozbiljne bolesti pa je potrebno potražiti liječničku pomoć i uputiti se na daljnje pretrage. Šta sve može biti uzrok takve boli?

Neki kozmetički proizvodi, posebno antiperspiranti, sapuni i dezodoransi, mogu uzrokovati alergijsku reakciju u dodiru s kožom i izazvati bol, oteknuće i crvenilo kože pazuha. U slučaju alergijske reakcije na hemijske sastojke najbolje je iziritiranu kožu nježno isplahnuti hladnom vodom ili staviti hladni oblog na bolno područje. Kožu pazuha ne treba trljati. 

Kojom god metodom se provodi, uklanjanje dlačica ispod pazuha agresivan je postupak koji osim dlačica skida i površinski sloj kože, iritira nervne završetke i uzrokuje crvenilo, nadraženost i bol.

Osjetljivi ljudi mogu osjetiti bolne nuspojave nakon svakog depiliranja, a kako bi se to spriječilo, preporučljivo je koristiti gel ili pjenu za brijanje, kvalitetne višekratne britvice te pažljivo očistiti britvicu i pazuho prije i poslije brijanja.

Depilacijska krema može biti alternativa ako njezini sastojci neće izazvati alergijsku reakciju. Trajnije rješenje je laserska epilacija, a korištenje voska i epilacijskog aparata ne preporučuje se na osjetljivom području pazuha.

Najčešće je uzrok boli ispod pazuha posljedica mišićnog spazma, odnosno grča mišića. Takva bol je oštra, brzo se pojavljuje i naglo nestaje te ne predstavlja opasnost po zdravlje.

Bol ispod pazuha može izazvati istegnuće mišića pectoralis na grudnom košu koji se može povrijediti pri intenzivnom treningu ili naglom pokretu. Istegnuće mišića nije opasno i prolazi uz mirovanje za nekoliko dana.

Limfadenitis je upala jednog ili više limfnih čvorova. Uloga tih čvorića je uklanjanje toksina iz organizma zbog čega sadrže velik broj bijelih krvnih stanica (leukocita) koje pomažu u borbi protiv infekcija.

U slučaju napada velikog broja bakterija, virusa ili gljivica, limfni čvorovi pojačat će svoj rad, stvarat će se više leukocita što će izazvati povećanje odnosno oteknuće čvorova, a time i bol.  Limfni čvorovi se nalaze na obje strane vrata, u preponama, iznad ključne kosti te u pazuhu. Uzroci upaljenih čvorova bogu biti bakterijske ili virusne prirode, poput vodenih kozica, zaušnjaka, mononukleoze, streptokoka grla, sifilisa, i drugih.  Bakterijske infekcije, kao kod obične prehlade, mogu se liječiti antibioticima, a kod virusnih je nužno čekati da prođu uz suzbijanje boli i ostalih simptoma. 

Dodavanje kašike sode bikarbone u toplu kupku može ublažiti bol i upalu. Nježna masaža potaknut će cirkulaciju i ublažiti upalu. Također, za vrijeme upale potrebno je izbjegavati začinjenu i masnu hranu koja potiče znojenje, a time i stvaranje bakterija ispod pazuha.

Upala limfnih čvorova razvija se ponekad kod osoba koje imaju pojačani rad štitnjače, što je tek jedan od simptoma, uz razdražljivost, umor, ubrzano lupanje srca, ispadanje kose, učestalo mokrenje kao i promjene u očima, ukočen pogled, vlažne i sjajne oči te ispupčene očne jabučice. Upalu limfnih čvorova može izazvati i sporotrihoza, zarazna bolest uzrokovana gljivicama koje se nalaze na grmovima ruža, bodljikavom grmlju i mahovini zbog čega se njome često zaraze poljoprivrednici, vrtlari i radnici u povrtlarstvu.  Bolest zahvaća kožu i limfne čvorove, a može se proširiti na pluća i druga tkiva, što je rijetko jer se bolest širi vrlo sporo i učinkovito se liječi itrakonazolom. Međutim, upalu limfnih čvorova mogu izazvati i maligne bolesti poput limfoma (rak limfnog sistema) ili autoimunih bolesti kao što je AIDS. 

Ako uz bol ispod pazuha osjećate natečenost limfnih čvorova u vratu i na preponama, bolove u trbuhu i prsima, kašljete i teško dišete, osjećate umor i groznicu, a noću se znojite, potrebno je odmah otići kod liječnika kako bi se provele potrebne pretrage koje će isključiti ili potvrditi limfom

Područje ispod pazuha je dio tijela s vrlo velikim brojem dlaka i znojnih žlijezda. Folikuli dlaka i žlijezde skloni su bakterijskim upalama do kojih dolazi kada su pore zatvorene ćelijama kože i viškom ulja.

Također, pazuho je područje koje se često depilira čime se otvaraju sitne ranice na koži koje olakšavaju ulazak bakterija. Dezodoranski i antiperspiranti koji se nanose na takvu osjetljivu kožu mogu pridonijeti zatvaranju pora i razvoju infekcije.  Upala može dovesti do stvaranja cisti koje osim boli izazivaju i svrbež, nakupljanje gnoja i razvoj ožiljaka. U kompliciranijim stanjima potrebno je uklanjanje ciste i terapija antibioticima. 

Nagla i oštra bol može biti izazvana i pleuritisom, upalom plućne maramice. Bol se obično pojačava pri dubokim udisajima. Pri otklanjanju boli pomaže nježna masaža uz lagano istezanje ruke, a upala se liječi protuupalnim lijekovima.  Ostali simptomi upale plućne maramice obuhvaćaju nedostatak daha, suh kašalj, groznicu i povišenu tjelesnu temperaturu, noćno znojenje i glavobolju. 

Rak dojke jedna je od najčešćih malignih bolesti u žena. Iako je većinom bezbolan, ponekad može uzrokovati bol ispod pazuha. Ako su prisutni i drugi simptomi, kao što su čvorići u dojci, promjene u obliku dojke, pojava rupica ili osipa na koži dojke, iscjedak iz bradavice i svaka promjena boje i oblika bradavica, potrebno je odmah otići liječniku kako bi se učinile dodatne pretrage.

Osjećaj žarenja koji počinje u epigastriju (dio trbuha između rebara) ili u donjem dijelu prsišta može se širiti iza prsne kosti sve do ždrijela. Rijetko se širi i u ruke te u područje ispod pazuha gdje može uzrokovati oštru bol i osjećaj vrućine što traje obično nekoliko minuta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.