SAVJETI

Ribom i jajima protiv otpornosti na inzulin

Grah je hrana bogata vlaknima i proteinima, koja sporo diže nivo glukoze u krvi, što je važno za dijabetičare i osobe sa inzulinskom rezistencijom

Ribe su bogate omega 3 masnim kiselinama. Ilustracija

Zdravlje u kući

13.2.2020

Inzulinska rezistencija povećava vjerovatnoću za razvoj dijabetesa tipa 2. Kod nje je nivo šećera u krvi viši od normalnog, ali nije toliko visok kao kod oboljelih od dijabetesa.

Pravi program prehrane svakako može pomoći, a obroci trebaju biti zdravi, uravnoteženi i blagovremeni. Nema preskakanja obroka i prejedanja, a obavezno treba uvrstiti i svakodnevnu fizičku aktivnost.

Povrće je idealno za sve osobe koje se pokušavaju izboriti sa inzulinskom rezistencijom. Ono nema puno kalorija i ugljenih hidrata, najbolje je sezonsko svježe povrće, a van sezone prihvatljivo je i smrznuto. Uživajte u paradajzu, špinatu, mladom kukuruzu, kelju… Sokovi od povrća su također dobri, ali smutiji su još bolji jer su u njima i vlakna kojima je svako povrće bogato. 

Voće je riznica minerala i vitamina, ali i vlakana. Isto kao i kod povrća, odlučite se prije za svježe ili smrznuto, ali ne za sokove jer šećer nije prijatelj zdravlja.

Najbolje je voće s niskim glikemijskim indeksom, zato birajte jabuke, maline, borovnice, jagode… Izbjegavajte sve što se pije, a ima slatki ukus.  Jezgrasto voće i sjemenke osiguravaju tijelu zdrave masti, proteine, vlakna i magnezij. Ne sadrže puno ugljenih hidrata pa im je nizak glikemijski indeks. Imaju dosta omega-3 masnih kiselina, ali i puno kalorija, pa ne pretjerujte.  

Ne koristite one koje su pržene i pretjerano slane. Termička obrada im smanjuje nutritivnu vrijednost, a utiče i na krvni pritisak. Primjer: badem, orah, laneno sjeme, lješnik, sjeme tikve. Grah je hrana bogata vlaknima i proteinima koja sporo diže nivo glukoze u krvi, što je važno za dijabetičare i osobe s insulinzkom rezistencijom. Bilo koji grah je dobar, samo neka nije preslan i s masnim zaprškama. 

Kalcij iz mlječnih proizvoda je jako bitan za zdravlje kostiju i zuba, ali zbog toga što zasićene masti utiču na pojavu inzulinske rezistencije izbjegavajte punomasne proizvode poput jogurta i sira.

Svakako s godinama ide i netolerancija na glukozu, a u tom slučaju birajte biljne alternative mlijeku (bademov ili heljdin napitak) obogaćene kalcijem.

Izbacite bijelo brašno iz upotrebe i pređite na cijelo zrno. Proizvodi od cijelog (integralnog) zrna su bogati vitaminima, vlaknima i mineralima.

Postoji puno zdravih recepata od integralnog brašna pšenice, ječma, raži, integralne riže, zobenih pahuljica, kukuruznog brašna. Ne zaboravite ni kinou, heljdu, amarant i čija sjemenke.

Ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su blagotvorne za srce i krvotok i osiguravaju lako svarljive proteine. Izaberite losos, haringu, skušu, pastrmku, bakalar.  Pečena i kuhana riba, to svakako može, ali nikako pohovana niti pržena. Morski plodovi su obično bogati holesterolom, pa njih treba opreznije jesti ukoliko postoje problemi s masnoćama u krvi. 

Birajte organsko meso. Najbolji izbor je bijelo meso – piletina, ćuretina. Kod crvenog mesa – svinjetine, junetine, janjetine – birajte nemasne dijelove.  Jaja su također dobra, a ukoliko imate povišen holesterol ili ste deberli, ne pretjerujte sa žumancima jer sadrže najviše masti. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.