SAVJETI

Hrana o kojoj će svi pričati u ovoj godini

Aktuelne su sjemenke, jogurt i kiseli krastavci, ali i kombucha, japanski miso te megapopularni avokado, dosadna cvekla, zeleni čaj kao i stari dobri grah, grašak i leća

Avokado ima jako dobar ukus i mnogo vitamina. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.2.2020


Niko ne očekuje da se 2020. riješite navike pizze subotom ili ćevapa nedjeljom. Ali, svi ljubitelji zdrave hrane će ove godine pričati upravo o ovoj hrani pa možda i vas zaintrigira nešto s popisa.

Ovo je popis superhrane koja će ove godine privlačiti puno pažnje, prenosi portal Cosmopolitan.

Fermentirana hrana, odnosno hrana koja sadrži mikroorganizme poput dobrih bakterija i kvasaca, trend je superhrane pod brojem jedan za 2020. godinu.

Zvuči revolucionarno, ali baš i nije: jogurt, kiseli krastavci, kombucha, miso i kimchi su fermentirane namirnice. Dobra vijest je da ova jela sadrže prirodne probiotike (dobre bakterije) koji mogu poboljšati probavu i vaš imunitet. 

Avokado -keto dijeta održava ovo masno, zeleno voće u samom vrhu popularnosti. Kremasti avokado ima jako dobar okus, ali sadrži i gotovo 20 osnovnih vitamina i drugih hranjivih sastojaka, a posebno je dobar izvor nezasićenih masti, vlakana, kalija, vitamina E i vitamina B.  Možete ga jesti uz prepečeni kruh, kao i dodati u salate, sendviče s jajima i smoothieje. Ako se osjećate ambiciozno, možete ga i umiješati u domaći pesto ili staviti u kolače. 

Zahvaljujući keto dijeti, i sjemenke su u trendu. Sjemenke bundeve, sezama i chia pružaju zdrave masti, vitamine, minerale, vlakna i bjelančevine. Sve vrste sjemenki koje volite dodajte u salate i u jela od žitarica, kako biste dobili hrskavost. Također možete napraviti puding od chia sjemenki ili ih dodati u zobene pahuljice, kako biste povećali vlakna i proteine u obroku. 

Adaptogeni je moderni naziv za ono što je u tradicionalnoj medicini poznato već hiljadama godina - biljke koje djeluju antistresno i potiču oporavak organizma. Taj pojam prije svega obuhvaća neke egzotične biljke koje rastu u ekstremnim klimatskim uvjetima. Smatra se da njihova sposobnost opstanka u “nemogućem“ okolišu ima sličan povoljan učinak na ljudski organizam. Dakle, ako ste pod stresom, prirodne tvari koje se nalaze u bilju, korijenju i gljivama mogu pomoći tijelu da se njega oslobodi. Popularne opcije uključuju ashwagandhu, rodiolu, ginseng i gljive kordiceps. Dodajte ashwagandha ili kordiceps prah u svoj jutarnji smoothie ili kafu. 

Zvijezde gotovo bilo koje prehrane na bazi biljaka su mahunarke, koje uključuju grašak, leću i grah, a osiguravaju mnoštvo vlakana, ugljikohidrata i bjelančevina. Ova ravnoteža hranjivih sastojaka može vam pomoći u stabiliziranju šećera u krvi i poboljšati probavu.

Obezbijedite se kuhanim slanutkom ili konzerviranim grahom i ubacite ih u salatu, supu ili tjesteninu umjesto (ili kao dodatak) mesa.

Egzotično voće poput kivija, karambole i pitaje pruža isto vlakana, vitamina i minerala, kao i lokalno voće. Ali zbog svoje žive boje, također mogu ponuditi različite fitonutrijente, što ih čini odličnim načinom za dodavanje raznolikosti u vašu prehranu

Postoji toliko mnogo novih istraživanja o dobrobiti cvekle kod vježbanja i oporavka. To je zato što je ružičasti korijen povrća bogat antioksidansima i nitratima koji pomažu prilikom borbe protiv upale i bogat je spojevima koji pojačavaju protok krvi.  Mnogi supermarketi prodaju svježi sok od cvekle i staklenke narezane cvekle. Dodajte ih salatama, posebno zajedno s feta sirom. 

Matcha (koja se dobiva mljevenjem listova zelenog čaja) je još uvijek novost. Sadrži manje kofeina od kafe i daje prirodni l-teanin, aminokiselinu koja vam pomaže održavati pažnju na potrebnom nivou.  Zeleni čaj odavno je poznat po tome što je pun antioksidansa, a matcha sadrži barem 100 puta više antioksidansa. Sljedeći put u kafiću naručite zeleni čaj umjesto kafe.  

Ili napravite vlastitu "kafu" tako da promiješate šoljicu mlijeka i kašičicu matcha praha pa dodajte kašičicu nekog zaslađivača poput čistog javorovog sirupa.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, kurkumin, aktivni antioksidans u kurkumi, može pomoći u zaštiti zdravlja srca, imunološkog sistemaa i metabolizma.  Kurkumu možete stavljati u sve, od variva do omleta od jaja sa špinatom, začinjen kurkumom i crnim biberpm (koji pomaže da bolje upijete kurkumu). Također možete napraviti zlatno mlijeko, tako da mlijeko izmiješate s kurkumom. 

To su u osnovi verzije baby zeleniša za koji već znate, poput kupusa i špinata.

Prepuno vitamina i minerala, mikro-povrće će se sve lakše pronalaziti u trgovinama i bit će zabavan, ukusan način da obroke učinite zdravijima u 2020. godini.  Dodajte svježe mikro-povrće u salate ili žitarice, umiješajte ih u tjesteninu ili ih pospite po jajima ili tostu s avokadom. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.