ORDINACIJA Upala slijepog crijeva kod djece

Kašnjenje u postavljanju dijagnoze može ugroziti život pacijenta

Kada su u pitanju bol u abdomenu i mučnina, mališane treba odvesti ljekaru

Piše: Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

Jaka bol u abdomenu

Foto: Ilustracija


Apendicitis u dječijoj dobi ostao je još najaktuelniji problem. Upala slijepog crijeva (Acutni appendicitis) je najčešća akutna hirurška bolest kod koje se dijagnostički najviše griješi. Kod djece je najučestaliji između 12, i 14, godine, ali se može pojaviti i kod novorođenčadi.

Glavni simptomi

Najčešći uzrok akutnog zapaljenja je opstrukcija apendiksa koja se može prirodno nalaziti u lumenu, a to mogu biti fekoliti (apendikoliti) ili je to neko čvrsto strano tijelo, naprimjer košpica od trešnje. Opstrukciju može izazvati i oboljenje zida apendiksa, kao što je hiperplazija limfnog čvora, koja je posljedica banalnih crijevnih infekcija, koja dovodi do edema koji može izazvati opstrukciju. 

  • Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

    Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

    Foto: Avaz


Glavni simptom akutnog apendicitisa je bol u abdomenu, mučnina i povraćanje. Objektivna bolna osjetljivost kod djece je najčešće lokalizirana u desnom donjem abdomenu, a može biti više prema pupku, ukoliko je početno debelo crijevo mobilno. Kod retrocekalnog postavljanja apendicitisa bol je u desnom gornjem abdomenu.

Najteže se dijagnosticira akutni apendicitis smješten u zdjelici, jer u kliničkoj slici oboljenja dominiraju povraćanje i proljev, a prave bolne osjetljivosti nema, nego postoji neodređena nelagodnost kod palpacije iznad stidne kosti. Međutim, dijagnoza se može postaviti digitorektalnim pregledom.

Operativni zahvat

Kada su u pitanju bol u abdomenu, mučnina i/ili povraćanje, dijete treba odvesti kod ljekara. Roditelji mogu djetetu dati čaj, a davanje analgetika, spazmolitika, a pogotovo antibiotika je greška jer tim lijekovima se može prekriti akutna upala slijepog crijeva. Kašnjenje u postavljanju dijagnoze i operativnog zahvata dovodi do perforacije apendiksa i širenja upale u abdominalnu šupljinu, a posljedično i do komplikacija koje mogu ugroziti život pacijenta. 

Infekcija rane

Najčešće komplikacije kod zapuštenih stanja akutnog apendicitisa i nakon operativnog zahvata su infekcija rane, zaostali apscesi u trbušnoj šupljini, priraslice između vijuga tankog i debelog crijeva koje su ponekad uzrok zapetljanja crijeva. Na vrijeme urađen zahvat prevenira nastajanje komplikacija, kraći boravak pacijenta u bolnici, smanjenje troškova liječenja i odsustvo roditelja s posla.

Više o temi

ORDINACIJA
Upala slijepog crijeva - rani simptomi
NA VRH

Komentari