ORDINACIJA

Kašnjenje u postavljanju dijagnoze može ugroziti život pacijenta

Kada su u pitanju bol u abdomenu i mučnina, mališane treba odvesti ljekaru

Jaka bol u abdomenu. Ilustracija

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

13.2.2020

Apendicitis u dječijoj dobi ostao je još najaktuelniji problem. Upala slijepog crijeva (Acutni appendicitis) je najčešća akutna hirurška bolest kod koje se dijagnostički najviše griješi. Kod djece je najučestaliji između 12, i 14, godine, ali se može pojaviti i kod novorođenčadi.

Glavni simptomi

Najčešći uzrok akutnog zapaljenja je opstrukcija apendiksa koja se može prirodno nalaziti u lumenu, a to mogu biti fekoliti (apendikoliti) ili je to neko čvrsto strano tijelo, naprimjer košpica od trešnje. Opstrukciju može izazvati i oboljenje zida apendiksa, kao što je hiperplazija limfnog čvora, koja je posljedica banalnih crijevnih infekcija, koja dovodi do edema koji može izazvati opstrukciju. 


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Glavni simptom akutnog apendicitisa je bol u abdomenu, mučnina i povraćanje. Objektivna bolna osjetljivost kod djece je najčešće lokalizirana u desnom donjem abdomenu, a može biti više prema pupku, ukoliko je početno debelo crijevo mobilno. Kod retrocekalnog postavljanja apendicitisa bol je u desnom gornjem abdomenu.

Najteže se dijagnosticira akutni apendicitis smješten u zdjelici, jer u kliničkoj slici oboljenja dominiraju povraćanje i proljev, a prave bolne osjetljivosti nema, nego postoji neodređena nelagodnost kod palpacije iznad stidne kosti. Međutim, dijagnoza se može postaviti digitorektalnim pregledom.

Operativni zahvat

Kada su u pitanju bol u abdomenu, mučnina i/ili povraćanje, dijete treba odvesti kod ljekara. Roditelji mogu djetetu dati čaj, a davanje analgetika, spazmolitika, a pogotovo antibiotika je greška jer tim lijekovima se može prekriti akutna upala slijepog crijeva. Kašnjenje u postavljanju dijagnoze i operativnog zahvata dovodi do perforacije apendiksa i širenja upale u abdominalnu šupljinu, a posljedično i do komplikacija koje mogu ugroziti život pacijenta. 


Infekcija rane

Najčešće komplikacije kod zapuštenih stanja akutnog apendicitisa i nakon operativnog zahvata su infekcija rane, zaostali apscesi u trbušnoj šupljini, priraslice između vijuga tankog i debelog crijeva koje su ponekad uzrok zapetljanja crijeva. Na vrijeme urađen zahvat prevenira nastajanje komplikacija, kraći boravak pacijenta u bolnici, smanjenje troškova liječenja i odsustvo roditelja s posla.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.