MEDICINA

Veliki pomak u liječenju karcinoma dojke: Nova tehnologija omogućava lakšu operaciju

Riječ je o novoj tehnologiji koja funkcionira kao marker koji doktorima omogućava lakšu operaciju tumora i njegovih djelića koji se, inače, ne bi mogli vidjeti niti osjetiti

Tehnika koja je danas na snazi koristi se još od 1970.. Agencije

Avaz.ba

12.2.2020

Onkolozi su razvili novu tehniku koja omogućava lakšu operaciju karcinoma dojke.

Ova tehnika bi trebala zamijeniti onu koja je u upotrebi još od 1970. godine, a podrazumijeva ugradnju čelične žice, koja se pričvrsti za tumor na početku operacije.

Riječ je o novoj tehnologiji koja funkcionira kao marker koji doktorima omogućava lakšu operaciju tumora i njegovih djelića koji se, inače, ne bi mogli vidjeti ni osjetiti.

Vjerovatnoća da će žene koje su bile na operaciji tumora dojke, morati ponovo na operaciju dojke zbog djelića koje hirurzi nisu uspjeli da vide i odstrane, trenutno iznosi visokih 25 posto.

Kod pacijenata koji su dobili "Magseed" implantat, samo šest posto ih je išlo na drugu operaciju. Agencije

No, kod pacijenata koji su dobili "Magseed" implantat, samo ih je šest posto išlo na drugu operaciju.

To je neprijatno i stresno za pacijenta, jer se žica lako može otkačiti ili pomjeriti čak do nekoliko centimetara prije nego što operacija započne.

To znači da postoji velika vjerovatnoća da će tumorsko tkivo zaostati i da će biti potrebna još jedna operacija kako bi ga hirurzi u potpunosti odstranili.

Stručnjaci tvrde da se "Magseed" uopće ne pomjera. Doktor Džejms Harvi, hirurg iz "University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust", među vodećim je britanskim stručnjacima koji je provodio kliničko ispitivanje na 1.000 žena da bi uporedio rezultate čelične žice i "Magseed" implantata.

- Žica može da bude neprijatno iskustvo za pacijente, a iz perspektive hirurga, nije neuobičajeno da se ona pomjeri ili otkači. To znači da tokom godine imamo nekoliko operacija za koje se poslije ispostavi da nismo izvadili kvržicu u uzorku koji smo odstranili, a to je užasno za pacijente. "Magseed" definitivno omogućava preciznost, a hirurg može da bude siguran da je na pravom mjestu. Sve je manje stresno za pacijenta, ali i za stručni tim koji operiše - objasnio je doktor Harvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.